Autonomní vesmírné továrny na obzoru. Začne se na oběžné dráze pracovat už příští rok?

Autonomní vesmírné továrny na obzoru

Autonomní vesmírné továrny na obzoru Zdroj: Space Tango

Startup Space Tango během posledních čtyř let zkoumal možnosti výroby v podmínkách nepatrné gravitace. A před několika týdny představil výsledek svého snažení: řadu plně autonomních zařízení zvaných ST-42, které by mohly na nízké oběžné dráze Země začít pracovat již v roce 2020.

„ST-42 by obvykle zůstávaly na orbitě po dobu 10 až 30 dní, ale vyloučeny nejsou ani delší mise,“ řekl CEO inkriminovaného startupu Twyman Clements v rozhovoru pro SpaceNews.

Každé z těchto zařízení bude mít průměr cca 2,1-2,4 metrů a zatímco jeho vnější část bude vždy stejná, interiér půjde snadno upravovat podle specifických požadavků – tedy v závislosti na tom, co přesně klient bude chtít produkovat.

Z Clementsova vyjádření plyne, že teoreticky může jít o téměř cokoliv – od uhlíkových nanotrubic po křemíkové destičky. Všechny tyto věci samozřejmě na Zemi už dlouhou dobu děláme, ale mikrogravitace dokáže značně usnadnit některé výrobní procesy.

Podobné ambice jako Space Tango mají i jiné firmy. Ukázkovým příklad mohou být Made in Space a FOMS (Fiber Optic Manufacturing in Space), které se však zatím zaměřují jen na vývoj systémů určených pro použití na palubě Mezinárodní vesmírné stanice.

„Automatizace na Zemi je již v plném proudu, ale pokud Space Tango splní svůj cíl a spustí moduly ST-42 počátkem poloviny roku 2020, mohla by se stát první společností, která zautomatizuje výrobu ve vesmíru,“ komentoval to Futurism.

Článek vyšel na serveru VTM >>>