Stát na zvýšení srážkové daně pravděpodobně nic nezíská

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Prvního ledna letošního roku vstoupilo v platnost zvýšení srážkové daně z příjmů u poplatníků, kteří mají sídlo v zahraničí, a to ze současných 15 na 35 procent.

Vláda se rozhodla řešit problematiku zdaňování příjmů plynoucích do některých takzvaných daňových rájů. U příjmů daňových rezidentů České republiky se nadále bude odvádět daň 15 procent a od roku 2014 budou od daně osvobozeny dividendy. Je otázkou, zda tento záměr bude mít skutečně pozitivní dopad na stav rozpočtu.

„Důvodem zakládání holdingů ovšem nejsou jen vysoké daně, ale především stabilnější podnikatelské prostředí než v České republice. Podle mého odhadu tato změna sazby nebude mít významný dopad do státního rozpočtu,“ upozorňuje Filip Reinoso, obchodní ředitel společnosti Smart Companies, jež vloni otevřela pobočku na Kypru. Ten aktuálně patří k nejvyhledávanějším daňovým rájům v rámci Evropské unie.

„Většina významných mezinárodních holdingových struktur je již dnes nastavena tak, aby daňové subjekty mohli využívat výhod smlouvy o zamezení dvojího zdanění, ve formě sazby nižší než současných 15 procent. Zvýšení této sazby bude tedy naopak spíše více motivovat daňové subjekty k využívání služeb poradenských firem při restrukturalizaci stávajících, či tvorbě nových, holdingových, struktur,“ dodává Reinoso.

EU chce firmám zamezit využívání daňových rájů

Zájem o daňové ráje u českých firem letos opět roste