Stát vybral přes 21 miliard. Ministerstvo uspělo s vánočními dluhopisy

Investoři koupili dluhopisy za 21 miliard korun

Investoři koupili dluhopisy za 21 miliard korun Zdroj: Shutterstock.com

Investoři z řad občanů a domácích institucí dluhopisům, které vydává ministerstvo financí, stále věří. I o vánoční emisi byl velký zájem a stát získal 21,3 korun. Ministerstvo muselo dokonce zkrátit termín objednávek.

Lidé si v rámci vánoční emise objednali a zaplatili spořicí státní dluhopisy za téměř 21,3 miliardy korun. V takové hodnotě ministerstvo financí dnes dluhopisy vydalo. Uveld to mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek. Největší zájem byl o prémiové - tříleté dluhopisy. Těch se prodalo za jedenáct miliard.

Ministerstvo začalo dluhopisy nabízet v pondělí 4. listopadu a následně ve čtvrtek upisovací období ukončilo. Původně měl termín vypršet až 29. listopadu. MF plánovalo prodat v rámci emise dluhopisy za za pět až deset miliard korun, proto také termín objednávek zkrátilo.

Prodej dluhopisů v rámci jednotlivých emisí
EmiseObjem (v miliardách korun)
Pilotní, podzim 201120,4
Jarní 201215,3
Vánoční 201230
Jarní 201317,6
Vánoční 201321,3
Pramen: Ministerstvo financí

„Vzhledem ke skutečnosti, že současně dojde ke splacení diskontovaného spořicího státního dluhopisu v celkové jmenovité hodnotě 7,5 miliardy korun a část těchto objednávek nemusí být všemi upisovateli uhrazena, původně stanovený limit vánoční série emisí nijak výrazně překročen nebyl,“ uvedl k tomu již dříve mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek. Zároveň podle něj tak MF dosáhlo cíle, který počítal letos s prodejem spořicích dluhopisů za 20 až 40 miliard korun. Na jaře MF prodalo dluhopisy za 17,6 miliardy korun, objednávky činily 19,9 miliardy korun.

Vánoční dluhopisy
Dluhopisy byly k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit je mohly také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.
Vlastníci spořicích státních dluhopisů mohli také poprvé využít možnost požádat o reinvestici jmenovité hodnoty diskontovaného spořicího státního dluhopisu, který vydalo MF ma jaře 2012. O tuto možnost požádalo 2700 investorů Reinvestice za téměř 2,9 miliardy korun, činí více než třetinu původně splatného diskontovaného spořicího státního dluhopisu vydaného na jaře roku 2012