Státní záruční banka se promění v národní rozvojovou banku

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: ctk

Kandidát ČSSD na ministra průmyslu Jan Mládek hovoří 23. ledna 2013 po setkání s prezidentem
Jan Mládek
3
Fotogalerie

Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB) čeká transformace na národní rozvojovou banku. Návrh schválila vláda, informoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Návrh ovšem vláda schválila bez požadovaného navýšení kapitálu. Financování ministr financí Andrej Babiš (ANO) slíbil řešit státními garancemi, uvedl Mládek.

Banka by měla podporovat především malé a střední podnikatele. Její transformace je reakcí na programové prohlášení vlády a na aktuální vývoj na evropské úrovni, zejména pak na Investiční plán pro Evropu, takzvaný Junckerův balíček. Proto se má činnost banky také rozšířit. ČMZRB by mohla mimo jiné fungovat jako centrální kontaktní místo v ČR pro zajištění financování projektů spojených právě s Junckerovým balíčkem.

V materiálu ministerstvo průmyslu a obchodu chtělo také banku kapitálově posílit v následujících letech o 4,5 miliardy korun. Nakonec tento návrh vláda neschválila a ministr financí bance přislíbil státní garance.

"Bude proveden projekt transformace ČMZRB jako národní rozvojové banky pro podporu investičního plánu pro Evropu s předpokládaným objemem realizovaných investic ve výši až 100 miliard korun a také pro budoucí naplňování investiční politiky státu z národních zdrojů," uvádí materiál.

Současná činnost ČMZRB se podle materiálu soustředí zejména na realizaci národního programu Záruka 2015 až 2023 pro ministerstvo průmyslu, udržování portfolia existujících obchodních případů a na přípravu programů MPO ze strukturálních fondů pro další programovací období.

Role ČMZRB v rozvoji ČR se do budoucna má více podobat modelu úspěšných zahraničních rozvojových bank jako je například německá KfW. Ta působí jako veřejnoprávní banka se zvláštním obchodním modelem odvislým od potřeb státu. Banka využívá státní záruky za vlastní dluhopisy k získávání velmi levných zdrojů na finančním trhu od soukromých subjektů a zároveň využívá soukromých subjektů ke kofinancování svých produktů - významně tak snižuje tlak na veřejné rozpočty při financování opatření na podporu hospodářského růstu, uvádí zpráva.

Akcionáři banky jsou ministerstva pro místní rozvoj, financí a průmyslu a obchodu. Současným posláním ČMZRB je usnadňovat přístup k penězům zejména malým a středním podnikatelům. Těm nabízí bankovní záruky, zvýhodněné úvěry a navazující bankovní služby. Základní kapitál ČMZRB činí aktuálně 76,9 mil. eur.