Další změna v čele státního obra. Z ČEPS zmizela šéfka dozorčí rady Kovačovská

Elektřina

Elektřina Zdroj: E15

Bývalá náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro energetiku a někdejší předsedkyně dozorčí rady ČEPS Lenka Kovačovská.
2
Fotogalerie

Po nástupu Jakuba Skavroně do čela státní společnosti ČEPS nastala změna i v čele její dozorčí rady. Odešla z ní Lenka Kovačovská, která do podniku přišla coby vyslankyně bývalého ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). Server E15.cz to zjistil z informací poskytnutých státní firmou České národní bance.

V klíčových státních firmách pokračují za vlády Andreje Babiše (ANO) významné personální změny. Aktuálně z dozorčí rady provozovatele energetické přenosové soustavy ČEPS odešla její předsedkyně Lenka Kovačovská.

„Lenka Kovačovská v oznámení o odstoupení z funkce důvody svého rozhodnutí neuvedla,“ sdělil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba. Nástupce volí dozorčí rada. „Termín pro volbu ve stanovách společnosti není určen,“ dodal zástupce MPO.

Kovačovská již na začátku letošního roku byla odvolána rovněž z funkce náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro energetiku. Tam nastoupila na konci roku 2015. Tedy ještě v době, kdy rezort vedl Jan Mládek (ČSSD). V dozorčí radě ČEPS se objevila v roce 2016, její předsedkyní se stala loni v srpnu. Ministerstvo průmyslu a obchodu v současnosti vede Marta Nováková (za ANO).

Personální zemětřesení v ČEPS začalo již letos v červnu. Do čela státní společnosti tehdy nastoupil Jakub Skavroň. Ten patří do okruhu lidí kolem Andreje Babiše. Podle serveru Neovlivni.cz si krátce po nástupu do funkce nechal zadat rekonstrukci kanceláře s nákladem několika milionů korun.

ČEPS je jednou z největších státních firem. Hospodaří s majetkem kolem 37 miliard korun. Loni měl podnik čistý zisk přes dvě miliardy korun.