Stavební spořitelny daly úvěry již za 707 miliard, polovina šla na rekonstrukce

Domy společnosti Central Group

Domy společnosti Central Group Zdroj: Archiv/Euro

Stavební spořitelny poskytly od roku 1993, kdy se tento produkt prosadil na českém trhu, 2,2 milionu úvěrů za 707 miliard korun. Vyplývá to ze zveřejněných statistik Asociace českých stavebních spořitelen. Téměř polovinu úvěrů přitom lidé využili na rekonstrukce a modernizace, zbytek připadá například na výstavbu nebo koupi vlastního bydlení.

Aktuálně podle statistik ministerstva financí splácejí klienti stavebních spořitelen zhruba 736 tisíc úvěrů za 246 miliard korun.

Zatímco průměrný úvěr na rekonstrukce byl podle asociace před deseti lety 177 tisíc korun, letos je to o více než 100 tisíc korun více. „Data ze sektoru stavebního spoření ilustrují, že Češi investují do svého bydlení stále více, ačkoliv ceny stavebních prací a materiálů tak rychle nerostou,“ uvedl tajemník AČSS Jiří Šedivý.

Úvěry z vlastních zdrojů

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Samotný počet smluv o stavebním spoření trvale klesá od roku 2003, kdy došlo k prvnímu snížení státní podpory. Zatímco v roce 2003 spořitelny evidovaly 6,3 milionu smluv o stavebním spoření, ke konci letošního března to bylo 3,79 milionu smluv.

Na co lze použít úvěr ze stavebního spoření