Švýcaři zařízli hedgeový fond Everest Capital Global

Švýcarské franky

Švýcarské franky Zdroj: Ferdi wikimedia commons

Za necelý den přišel hedgeový fond Everest Capital Global o veškerý majetek, který ke konci minulého roku dosahoval výše 830 milionů dolarů. Důvodem bylo dramatické posílení švýcarského franku až o čtyřicet procent vůči euru poté, co Švýcarská centrální banka (SNB) přestala bránit jeho posilování. Fond přitom spekuloval na oslabení švýcarské měny. Agentuře Bloomberg to potvrdil zdroj blízký společnosti Everest Capital, která fond spravuje.

Fond Everest Capital Global byl největším a nejstarším fondem společnosti Everest Capital, která sídlí v Miami. Šéfem investiční firmy je Marko Dmitrijević, zkušený investiční veterán, jehož specialitou jsou investice na rozvíjejících se trzích. Za svou kariéru zažil nejméně pět dluhových krizí na těchto trzích.

Hedgeový fond zdaleka není jediný, kdo utrpěl obrovské ztráty. Americký bankovní kolos Citigroup přišel o více než 150 milionů dolarů, Deutsche Bank o 150 milionů a Barclays o téměř sto milionů dolarů, informoval Bloomberg. „Ztráty budou v miliardách, stále se počítají. Zasáhne to velké banky, brokerské firmy, hedgeové fondy, podílové fondy i spekulanty s měnami,“ prohlásil Mark Williams z Bostonské univerzity. „Nastane dominový efekt v celém finančním systému.“

Kurz franku k euru

Za miliardovými ztrátami stojí popularita spekulací na propad švýcarského franku, protože riziko jeho posílení bylo nízké kvůli přítomnosti SNB na trhu. Ta až do minulého týdne bránila kurz 1,20 švýcarského franku za jedno euro.

Při spekulacích s měnami se navíc používají půjčené peníze, kdy se spekulantům půjčí i více než dvacetinásobek původní investice. Při pohybu kurzu o pět procent, který jde proti spekulaci, přijde ale investor o vše. Přesně to se stalo minulý týden po rozhodnutí SNB, kdy se dokonce na hodinu přestalo s frankem obchodovat.

Steen Blaafalk: Cesta k růstu vede přes tržní kurz

Finanční ředitel Saxo Bank Steen BlaafalkFinanční ředitel Saxo Bank Steen Blaafalk | Saxo Bank „Byl to budíček pro celou brokerskou komunitu,“ říká finanční ředitel Saxo Bank Steen Blaafalk o kroku Švýcarské centrální banky, který způsobil extrémní posílení švýcarského franku.

E15: Co je důvodem, že Švýcarská centrální banka SNB tak náhle a nečekaně ukončila zastropování kurzu švýcarského franku vůči euru?

Zdůraznil bych, že jsme byli překvapeni rozhodnutím SNB stejně jako všichni ostatní, přestože jsme takovou možnost předpokládali už loni v září. Tehdy jsme ovšem neočekávali tento krok tak brzy. Jeho pravděpodobnost v průběhu minulých měsíců rostla úměrně vývoji měnové politiky Evropské centrální banky, geopolitickému riziku a snižujícímu se prostoru pro manévrování samotné SNB.

E15: Mohlo rozhodování SNB ovlivnit nějaké avízo od Evropské centrální banky?

Ano, to je velmi pravděpodobné. SNB zcela jistě zvažovala klady a zápory zastropování a došla k závěru, že negativ je více než výhod.

E15: Jak ovlivní krok SNB světovou ekonomiku?

Švýcarsko vyslalo silný signál zemím, jako je Japonsko, že cesta k růstu a dlouhodobé prosperitě vede přes směnný kurz určovaný trhem.

E15: Někteří ekonomové hodnotí ukončení intervencí SNB jako zradu. Jak jej hodnotíte vy?

Za zradu ho nepovažujeme. Nicméně pro některé to byl zničující krok a pro jiné výjimečně zisková zkušenost. Takže v nadcházejících dnech a týdnech vypluje na povrch mnoho příběhů rozsáhlých ztrát a zisků.

E15: Kurz koruny vůči euru je též zastropován, podobně jako byl švýcarský frank. Může ukončení intervenčního režimu České národní banky vyvolat podobné posílení koruny?

Ano, tato událost může vypustit balon, který se bude kutálet po stráních celého světa.

E15: Prudký pohyb franku vyvolal „spadnutí“ obchodních platforem bank a zastavení obchodů s frankem. Zažil jste ve své třicetileté kariéře něco podobného?

Ne, nikdy jsem nic podobného nezažil. V rozmezí pár minut jsme viděli pád eura vůči franku o třicet procent.

E15: Mohou se finanční instituce připravit na podobné extrémní výkyvy?

Bezesporu to byl budíček pro celou brokerskou komunitu, jejíž činnost byla možná až příliš postavena na využití principů páky.

Reuters: Na růst franku doplatí vývozci a cizinci se švýcarskou hypotékou