Švýcarská centrální banka zvýšila zisk o rekordních 122 procent

Švýcarské franky

Švýcarské franky

Švýcarská centrální banka
Švýcarské franky
3
Fotogalerie

Švýcarská centrální banka loni zvýšila zisk na rekordních 54,4 miliardy švýcarských franků (1,2 bilionu korun) z 24,5 miliardy franků předloni. K růstu přispěla snaha udržet pod kontrolou kurz domácí měny. Vyplývá to ze sdělení ústavu, jehož plný název zní Schweizerische Nationalbank (SNB).

Hospodaření centrální banky je závislé na vývoji cen zlata, devizových kurzů a širších finančních trhů. Banka loni vydělala rekordních 2,02 miliardy franků z negativních úrokových sazeb, které účtuje bankám z jejich vkladů u SNB. Tento zisk se zvýšil z 1,52 miliardy dolarů, kde byl o rok dříve, uvedla agentura Reuters.

Úkolem SNB je, stejně jako u většiny ostatních centrálních bank, zajistit cenovou stabilitu. Banka není povinna vykazovat zisk. Většinu v SNB vlastní kantony a kantonální banky, 45 procent akcií pak drží soukromí investoři.

Banka vyplácí dividendu, která odpovídá šesti procentům jejího základního kapitálu, zbytek si rozdělí centrální vláda a vlády jednotlivých 26 kantonů. Předloňský zisk banky pomohl udržet státní rozpočet v přebytku.