Švýcarská UBP koupí od britské RBS zahraniční divizi Coutts

Britská RBS

Britská RBS Zdroj: CTK/NurPhoto/Jonathan Nicholson

Švýcarská banka Union Bancaire Privée (BP) koupí od britské Royal Bank of Scotland její pobočku pro zahraniční privátní bankovnictví Coutts International. O dohodě informovaly obě společnosti, dodaly ale, že cenu transakce nezveřejní.

„Tato akvizice potvrzuje naše odhodlání dál rozvíjet aktivity na poli správy bohatství a představuje významný milník v naplňování naší strategie růstu,“ uvedl šéf UBP. Britský list Financial Times s odvoláním na informované zdroje uvedl, že UBP zaplatí za Coutts 600 až 800 milionů dolarů (20,3 miliardy korun). Agentuře Reuters zdroj sdělil, že toto rozpětí odpovídá skutečnosti.

UBP už v květnu 20013 koupila od britské Lloyds Banking Group její mezinárodní divizi pro privátní bankovnictví. Banka zaměřená na služby bohatým jednotlivcům pracuje na obnovení své základny aktiv, která se během finanční krize z konce minulého desetiletí propadla na polovinu.

UPB: akvizice potvrzuje naše odhodlání dál rozvíjet aktivity na poli správy bohatství a představuje významný milník v naplňování naší strategie růstu


Na konci loňského roku UBP spravovala aktiva v hodnotě necelých 99 miliard švýcarských franků (2,6 bilionu korun) ve srovnání se 136 miliardami franků v roce 2007. Coutts International měla na konci roku 2013 ve správě aktiva ve výši 35,6 miliardy franků.

RBS, kterou od finanční krize vlastní z většiny stát, nyní odprodává zahraniční pobočky, aby se zaměřila na domácí trh, a Coutts International nabídla na prodej loni v srpvnu. RBS si ponechá domácí divizi Coutts, která vznikla v 18. století a je známa jako banka poskytující služby královně Alžbětě II.

RBS nyní zvažuje, zda prodá či zruší své aktivity ve firemním bankovnictví v regionu střední a východní Evropy, Afriky a Blízkého východu. Odchází ze Slovenska a Rumunska a zvažuje osud svých dceřiných firem a poboček v České republice, Polsku, Rusku, Turecku a Kazachstánu.