Tanečky kolem ČSOB: zájem mají Poláci, KBC ale nechce o prodeji slyšet

ČSOB

ČSOB Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Belgická bankovní skupina KBC nehodlá prodat svou českou součást ČSOB. Reagovala tak na zprávu, že má o ČSOB zájem největší polská banka PKO. Ta by chtěla ČSOB koupit v případě, že by ji KBC měla v úmyslu prodat. Ředitel PKO Zbigniew Jagiello předtím řekl, že jeho ústav pomýšlí na expanzi na českém trhu i v okolních zemích.

„Omezujeme náš zájem na trhy geograficky blízké. Uvažujeme o českém trhu a v tomto kontextu myslíme na možný prodej ČSOB ze strany společnosti KBC,“ řekl Jagiello novinářům.

„ČSOB není na prodej. Je to náš základní trh, jedna z našich základních součástí,“ reagoval téměř okamžitě mluvčí KBC, jehož citovala agentura Reuters.

KBC v roce 2010 chtěla uvést na burzu 30 až 40 procent akcií ČSOB, od tohoto záměru ale v roce 2011 ustoupila. Mezitím se objevily spekulace o možném přímém prodeji ČSOB nebo její části, ty ale skupina popřela. Prodej části ČSOB na burze si Evropská komise stanovila jako jednu z podmínek, aby mohla belgická banka v době finanční krize čerpat státní pomoc ve výši asi sedmi miliard eur (zhruba 181 miliard korun).

KBC se loni dohodla na prodeji svého zbývajícího podílu ve slovinském finančním ústavu Nova Ljubljanska. Za svých zhruba 22 procent akcií dostane od tamní vlády 2,77 milionu eur. Také schválila prodej své ruské banky Absolut, za což by měla dostat 300 milionů eur.

České pobočky bank bývají výnosné

„Získat podíl ve velké či středně velké české bance je dnes pro kohokoliv velmi obtížné. Ocenění bank není nízké a většina současných majitelů takových bank považuje tato aktiva za klíčová pro svoji skupinu,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Podle něho je logické, že nejen PKO, ale každá banka, která by ráda posílila svoji pozici ve střední Evropě, pozorně sleduje vývoj kolem ČSOB, protože příležitostí získat klíčovou banku je v Česku i okolních zemích minimum.

ČSOB patří k největším tuzemským bankovním skupinám. Do skupiny ČSOB patří vedle stejnojmenné banky i ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing.

PKO se na svém domácím trhu zaměřuje na očekávaný prodej polské banky Millenium, kterou vlastní portugalská skupina Millenium bcp. Jagiello řekl, že by PKO měla zájem i o případnou koupi polské divize švédské banky Nordea.