Téměř polovina Čechů uvažuje o změně banky. Bude to snadnější

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Češi se svou bankou nejsou často spokojeni. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM/MARK, podle kterého 43 procent Čechů uvažuje o tom, že změní svou hlavní banku. Hlavním důvodem ke změně jsou pro dvě třetiny lidí vysoké poplatky za používání účtu, pro třetinu nízké úroky u spoření a pro 17 procent naopak vysoké úroky u půjček. Mezi další důvody ke změně patří třeba neochota banky vyhovět nějakému požadavku nebo špatný servis na pobočkách nebo po telefonu.

„Každý rok si stovky tisíc lidí otevřou na zkoušku účet v některé další bance a část z nich se vždy rozhodne změnit banku úplně. Průzkum naznačuje, že tento trend bude pokračovat i letos,“ říká Jakub Petřina, ředitel marketingu Air Bank.

Nejvíce klientů přechází k takzvaným novým bankám (Air Bank, Equa bank, Fio banka, mBank, Zuno bank). Celkově si je už vybraly více než dva miliony klientů. Pro některou z těchto nových bank by se rozhodla i většina klientů, kteří o změně banky teprve uvažují.

Uvažujete o tom, že změníte svou hlavní banku? Uvažujete o tom, že změníte svou hlavní banku? 12/20015Uvažujete o tom, že změníte svou hlavní banku? 12/20015 | STEM/MARK

Kdyby si dnes Češi znovu vybírali, kde si otevřou běžný účet, 55 procent by si podle průzkumu vybralo některou z pěti nových a čtvrtina některou ze tří velkých bank.

Letos ještě o něco rychleji

Ne každý, kdo o změně banky uvažuje, ji nakonec skutečně udělá. Nejčastěji kvůli obavám, že je to složité a zdlouhavé. Změnu banky přitom už dnes usnadňuje takzvaný Kodex mobility, díky kterému mohou lidé přejít z jedné banky do druhé jednoduše i se všemi trvalými příkazy a inkasy.

Stačí k tomu jediná návštěva nové banky, která účet převede a zařídí i zrušení účtu u staré banky. Tam už klient nemusí vůbec chodit.

Změnu banky by měl ještě o něco urychlit nový zákon o platebním styku, který už schválila vláda. Díky němu by se mohla změna banky zkrátit ze současných maximálně 30 dní na nejvýš 12 dní. Každý klient by při změně banky také nově získal přehled pravidelně se opakujících příchozích plateb za posledních 12 měsíců.

Některé banky v Česku už dnes nabízí možnost založit si účet kompletně online. Možnost převodu účtu ze staré banky do nové jen přes internet by tak mohla být do budoucna dalším logickým krokem. Už dnes tímto způsobem změna banky probíhá napříkladve Velké Británii.

Proč uvažujete o změně hlavní banky?Proč o změně hlavní banky uvažujete?Proč o změně hlavní banky uvažujete? | STEM/MARK