Termín ukončení podpory ekonomiky Fedem je znám

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Americká centrální banka (Fed) stanovila pevný termín ukončení podpory finančních trhů a nákupů vládních dluhopisů. Mezi investory to však příliš velké vzrušení nevyvolalo a neposílil ani americký dolar, který naopak vůči euru mírně ztratil.

Fed do ekonomiky nalije v říjnu posledních 15 miliard a ukončí tak program, který ve třech fázích trval šest let, během nichž Fed vytiskl biliony dolarů. Vyplývá to ze záznamu z posledního jednání Fedu, které se konalo v červnu.

„Účastníci se obecně shodli, že pokud příchozí informace budou nadále podporovat očekávání lepších podmínek na trhu práce a návratu inflace k dlouhodobému cíli, bylo by vhodné dokončit nákupy aktiv říjnovým snížením o 15 miliard dolarů,“ uvádí se v zápisu z jednání měnového výboru.

I když se Fed takto vypořádal s takzvaným kvantitativním uvolňováním, čeká ho spousta práce. Janet Yellenová a její tým bude muset vymyslet, kdy a jak rychle začít zvyšovat základní úrokovou sazbu, která leží na nule od konce roku 2008. Yellenová chce podle všeho vyčkat, aby rostoucí sazby neudusily oživující ekonomiku. Pokud však bude čekat příliš dlouho, může podpořit inflaci a přefouknout investiční bublinu.

Právě k úrokovým sazbám se již dávno přesunula pozornost investorů, a tak oznámení definitivního konce kvantitativního uvolňování nechalo investory chladnými. Podle záznamu z červnového jednání očekává nejvíce členů měnového výboru Fed první zvýšení základní sazby během příštího roku. „Jak přitom víme již z předchozích vystoupení šéfky Fedu Yellenové, k tomu by mohlo dojít zhruba půl roku poté, co Fed skončí s expanzí nazývanou kvantitativní uvolňování,“ napsali ve své zprávě analytici ČSOB.

Několik let trvající nákupy nafoukly rozvahu Fedu na astronomických 4,38 bilionu dolarů. Více než dvacetinásobek českého ročního HDP. Do začátku letošního roku naléval Fed do ekonomiky 85 miliard dolarů měsíčně. Aktuální měsíční odkupy jsou na úrovni 35 miliard dolarů.