Tipsport si jde na trh pro šest miliard korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Martin Sterba

Jednička sázkového trhu, berounský Tipsport, hodlá dále posílit své postavení na trhu. Po koupi tuzemské trojky Chance chystá další velké akvizice. Peníze na ně chce získat prodejem dluhopisů. Emisi bondů v celkové výši 6,15 miliardy korun již schválila Česká národní banka. Je to letos zatím nejvyšší emise, kterou ohlásila soukromá česká nefinanční firma.

„Výnos z prodeje dluhopisů by měl sloužit na financování plánovaných akvizic skupiny, z nichž jedna již byla oznámena. Dluhopisy vydáme pravděpodobně na podzim. Jednání s prodejci teprve probíhají,“ řekl deníku E15 generální ředitel Tipsportu Petr Knybel.

Tipsport Holding vydá dluhopisy v celkové hodnotě 1,9 miliardy, sesterský Tip-sport.net Holding pak za 4,25 miliardy. Obě emise budou v listinné podobě na jméno a mají pevný úrokový výnos 12 procent. Kupon u tuzemských korporátních bondů totiž letos dramaticky roste. Ještě začátkem roku se pohyboval obvykle kolem sedmi procent.

Jmenovitá hodnota dluhopisu bude činit jednu korunu. Tipsport tak využil „Kalouskova triku“, neboť při této ceně nemusí kupci platit z dluhopisů daň.

Ze sázkových kanceláří vydala v minulosti dluhopisy pouze Sazka. Z jejich výnosu financovala výstavbu pražské O2 areny. Potíže s nesplácením dluhopisů však loni přivedly firmu s padesátiletým monopolem na číselné hry do konkurzu.

Prodej Chance, již vlastní skupina Appian, musí schválit antimonopolní úřad. „Může to pomoci nám i vlastníkům Chance. Hlavně po změně loterijního zákona, kdy od 1. ledna platíme státu dvojnásobné odvody. Chance, byť trojka na trhu, je tak malá, že by to měla velmi ekonomicky složité,“ řekl Knybel v červnu deníku E15. Chance se ale loni kvůli nedostatečným výsledkům stáhla z polského trhu. Hlavním trendem je však rychlý přesun k internetovému sázení.

Nefinanční podniky vydaly loni dluhopisy za 199 miliard korun, meziročně vzrostly o patnáct procent. V roce 2008 činily jen 82 miliard. Firmy z výnosů nejčastěji financují akvizice a investice.