Top sázky českých dolarových milionářů: polnosti, parcely a polykání firem

Čeští miliardáři investují do polnodtí

Čeští miliardáři investují do polnodtí Zdroj: E15 Michael Tomes

Zemědělská půda, stavební pozemky a nákupy firem se slibně rozjetým byznysem. Takové jsou podle tuzemských boháčů nejúčinnější recepty, kterak zhodnotit peníze v prostředí nulových sazeb. Alespoň o tom hovoří průzkum mezi 160 českými dolarovými milionáři, které vyzpovídala J&T Banka.

Zámožní investoři naopak zcela zatracují domácí akcie, pražskou burzu by před ostatními sázkami upřednostnilo ze zmíněného vzorku jen pět z nich.

„Cílem je skoupit menší plochy, sjednotit je do větších celků a dále prodat nebo pronajmout,“ uvádí na adresu povahy investic do zemědělské půdy šéfka obchodu J&T Banky Alena Tkáčová. Právě polnosti jsou podle studie mezi movitými investory volbou číslo jedna.

Množí se ale i hlasy upozorňující, že to nejlepší má půda už za sebou. „Tak dlouho se o půdě mluvilo, až si jí všimli všichni, včetně Babiše, PPF, Tykače či Penty. Před dvěma lety stál metr čtvereční 10 až 11 korun, dneska je to v případě lukrativní půdy až 25 korun,“ cituje J&T klienta, který si nepřál být jmenován.

Úplně poslední příčku na soupisce atraktivity pak pro zámožné spekulanty představuje bitcoin.

Stále favorizovanější volbou jsou prý pro boháče i startupy, na které by vsadila čtvrtina z nich. Naopak o poznání méně výnosnou sázkou jsou oproti nedávným létům firemní akvizice, zatímco ještě v roce 2014 je jako nejlepší volbu zmiňoval takřka každý druhý milionář, aktuálně je za top investici nepovažuje ani třetina z nich.

V nemilosti boháčů naopak stojí vedle českých akcií i státní dluhopisy, stejně jako drahé kovy, drahokamy, či spekulace s měnami. Úplně poslední příčku na soupisce atraktivity pak pro zámožné spekulanty představuje bitcoin. Virtuální měna zaujala spolu s termínovanými vklady jen jedno procento dolarových milionářů.

Pokud jde o aktuální skladbu majetku, jeho největší část, a to 27 procent, mají boháči podle studie uloženou v nemovitostech a pozemcích, druhá příčka patří s 23 procenty akciím a firemním podílům, něco přes pětinu majetku mají movití hráči uloženou v dluhopisech.