Trh se bojí o osud Commerzbank

Commerzbank

Commerzbank Zdroj: profimedia.cz

Evropští regulátoři jsou přesvědčeni, že dvěma evropským bankám se dnes nepodaří předložit důvěryhodné plány na splnění nových regulatorních požadavků Evropského bankovního úřadu (EBA). Banky musí splnit nové kapitálové požadavky do poloviny roku, ale termín pro předložení důvěryhodných plánů, jak toho chtějí docílit, vyprší už dnes.

Představitelé regulátorů se již opatrně vyjádřili v tom smyslu, že téměř nevyhnutelně vypadá potřeba státní pomoci v italské Monte dei Paschi di Siena (MPS) a německé Commerzbank.

MPS v prosincových testech EBA vykázala kapitálový nedostatek 3,3 miliardy eur, zatímco Commerzbank scházely 5,3 miliardy eur. Oba finanční domy ale tvrdí, že se jim povede obstarat požadovaný kapitál bez státní pomoci.

„Stojíme za tím, že nevyužijeme další veřejné prostředky,“ uvedl minulý měsíc finanční ředitel Commerzbank Eric Strutz. Banka včera představila plán na zalepení 5,3miliardové kapitálové „díry“ a zároveň uvedla, že ze sumy již umazala tři miliardy a hodlá do bilance získat další 3,3 miliardy eur. To by zvýšilo poměrný kapitálový ukazatel Tier 1 značně nad úroveň požadovanou EBA. „V následujících pěti měsících plánujeme snížit potřebu jádrového kapitálu Tier 1 o 3,3 miliardy eur,“ sdělil generální ředitel Commerzbank Martin Blessing.

Zátěžové testy EBA, které byly založeny na odpisech řeckých dluhopisů, zjistily, že 31 bankám ze sedmdesáti testovaných chybí 115 miliard eur. Čas na to mají do konce června, ale plán musí předložit do dneška.

UniCredit byla zatím jedinou bankou, která se vydala cestou emise nových akcií. Propad ceny jejich akcií až na dvacet procent účetní hodnoty ale odradí další banky ubírat se podobnou cestou, míní analytici.

Poměrný kapitálový ukazatel Tier 1

Od poloviny letošního roku budou muset banky na starém kontinentu dosahovat poměrného ukazatele Tier 1 nad devíti procenty. Poměrový Tier 1 ukazatel mluví o podílu rizikově vážených aktiv vůči kapitálu. Každá aktiva držená bankou mají rizikovou váhu. K navýšení ukazatele Tier 1 tak vede více cest než nový kapitál, dá se ho docílit také omezením úvěrování.