Tři řecké kampeličky přišly o licenci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Řecká centrální banka odebrala licenci třem menším finančním ústavům, které působily jako spořitelní družstva. Od loňského října je to už potřetí, co byly úřady nuceny zakročit na ochranu střadatelů. Tentokrát centrální banka rozhodla o likvidaci ústavů Achaiki, Lamias a Lesvou-Limnou.

„Těmto třem družstevním bankám byla odejmuta licence a zahájeno řízení o likvidaci,“ píše se ve sdělení centrální banky. Každá z bank, které končí, měla podle agentury Reuters v Řecku od tří do pěti poboček.

O vklady těchto ústavů už projevily zájem komerční banky, které působí v oblastech, kde mají zavřené banky pobočky. Loni v říjnu už centrální banka zestátnila ústav Proton Bank, v prosinci pak nechala zlikvidovat finanční ústav TBank, který měl potíže.

Bankovní systém v Řecku tvrdě pociťuje dopady tamní dluhové krize. Očekává se, že Evropská unie a Mezinárodní měnový fond v rámci druhého záchranného úvěru pro Řecko poskytnou na rekapitalizaci tamních bank od 23 miliard do 40 miliard eur (až 980 miliard korun).