UBS souhlasila s pokutou 545 milionů dolarů v kauze devizových trhů

Kanceláře UBS v New Yorku

Kanceláře UBS v New Yorku Zdroj: Allie_Caulfield via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Švýcarská banka UBS souhlasila, že zaplatí americkým úřadům úhrnnou pokutu 545 milionů dolarů (13,4 miliardy korun), aby ukončila vyšetřování podvodů na mezinárodním měnovém trhu. Největší švýcarská bankovní skupina je jednou z pěti velkých bank, které úřady v Británii a Spojených státech potrestaly za manipulace na devizovém trhu. Očekává se, že dohody s vyšetřovateli oznámí i další čtyři konkurenti.

Švýcarský peněžní dům uvedl, že dosáhl dohody s ministerstvem spravedlnosti USA, americkou centrální bankou a regulačním úřadem státu Connecticut. Na oplátku nebude kvůli manipulacím na měnovém trhu čelit v USA trestnímu stíhání. Banka zároveň přistoupila na to, že přizná vinu v případu manipulace s klíčovou londýnskou úrokovou sazbou LIBOR. Ta je globálně využívanou sazbou, od níž se odvozují úroky pro značné množství soukromých i veřejných transakcí.

UBS se v této věci podařilo získat imunitu, když v roce 2012 dosáhla dohody, která ji chránila před trestním stíháním. Američtí vyšetřovatelé ale dohodu zrušili, když se začalo šířit vyšetřování kvůli skandálu na devizovém trhu. Ten je největším trhem v rámci finančního systému a jedním z nejméně regulovaných. Denně se zde zobchodují měny v hodnotě 5,3 bilionu dolarů.

Uznání viny v jednom bodě obžaloby

Švýcarský bankovní dům v rámci kauzy LIBOR souhlasil, že uzná svou vinu v jednom bodě obžaloby, která jej vinila z podvodu prostřednictvím síťové komunikace. Dále přistoupil na tříleté zkušební období a pokutu 203 milionů dolarů. Tato suma je podle UBS již zahrnuta v celkové částce.

„Chování malého počtu zaměstnanců bylo nepřijatelné a podnikli jsme náležité disciplinární kroky,“ uvedli v dnešním sdělení předseda představenstva Axel Weber a výkonný ředitel bankovní skupiny Sergio Ermotti.