UBS vykázala nečekaně velký zisk, i přes náklady na právní spory

Budova UBS ve švýcarském Zurichu

Budova UBS ve švýcarském Zurichu Zdroj: CC BY-SA 2.0: twicepix; WikimediaCommons

Největší švýcarské bance UBS stoupl čistý zisk ve třetím čtvrtletí o 32 procent na 762 milionů franků (17,5 miliardy Kč). Nečekaně dobrého výsledku dosáhla i přes vyšší náklady na právní spory. UBS zatím dál jedná o urovnání obvinění, že spolu s jinými bankami manipulovala důležitými sazbami na měnovém trhu.

Analytici očekávali, že zisk ve třetím čtvrtletí dosáhne 737 milionů eur. Podle společnosti se však v tomto období dařilo obchodům. Dělo se tak i přes to, že banka jedná o dohodě, která by ukončila vyšetřování údajných manipulací na devizovém trhu, a v uplynulém čtvrtletí odepsala 1,8 miliardy švýcarských franků v nákladech na právní spory. Je to víc než trojnásobek toho, co UBS zaúčtovala v prvním pololetí.

Úřady v mnoha zemích světa zkoumají obvinění, zda se obchodníci velkých bank tajně nedohodli a nemanipulovali klíčovými referenčními sazbami na mezinárodním devizovém trhu, který je největší v rámci finančního systému a jedním z nejméně regulovaných na světě.

Evropská komise minulý týden vyměřila UBS, dalšímu švýcarskému finančnímu ústavu Credit Suisse a americké bance JPMorgan pokuty v celkové výši 94 milionů eur jako trest za jejich manipulace s klíčovou Londýnskou mezibankovní nabízenou úrokovou sazbou (LIBOR) na švýcarský frank a za nelegální dohodu o cenách derivátů na sazby švýcarské měny.

LIBOR
London InterBank Offered Rate (anglicky londýnská mezibankovní nabídková sazba, zkracováno jako LIBOR nebo Libor; také formálně BBA Libor či bbalibor) je průměrná úroková sazba, za niž si banky navzájem jsou ochotny půjčit na londýnském mezibankovním trhu peníze (likviditu). Spolu s EURIBORrem jde o nejpoužívanější referenční úrokovou sazbu na světě, když jsou na ni navázány deriváty a jiné finanční instrumenty v hodnotě nejméně 350 bilionů amerických dolarů.
Sazba je sestavována British Bankers' Association (Britskou bankovní asociací) na základě údajů od členských bank a je zvěřejňována každý den v 11:30 londýnského času pro deset různých měn (americký dolar, australský dolar, britská libra, dánská koruna, euro, japonský jen, kanadský dolar, novozélandský dolar, švédská koruna a švýcarský frank) a patnáct různých dob splatnosti (od overnight až po jeden rok).

Analytik UBS platil klientům prostitutky z eráru