UCB: Čeští milionáři investují prostředky s třetinovým rizikem

Burza v New Yorku - ilustrační foto

Burza v New Yorku - ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Čeští milionáři investují své prostředky ze 70 procent na jistotu a z 30 procent rizikově. Většina z nich se účastní obchodů na burzách, ale ta pražská hraje při investování jen malou roli. Vyplývá to z průzkumu, který dnes na mezinárodní investiční konferenci Invest with the best představil ředitel privátního bankovnictví pro ČR a SR UniCredit Bank Raymond Kopka.

Čeští boháči investují každých sedm z deseti milionů korun takzvaně na jistotu, tedy na udržení majetku. Jen pro 30 procent prostředků pak hledají rizikovější příležitosti, které mohou přinést vyšší výnosy. Populární jsou investice do akcií. Překvapivě ale bohatí čeští investoři hledají příležitosti více v zahraničí a pražskou burzu spíše ignorují. Důvodem je nízký počet obchodovaných titulů i nízká likvidita na pražské burze.

Nejčastěji do dluhopisů a akcií

„Mají obvykle velmi dobrý přehled o klíčových aktivech ve svém portfoliu,“ řekl Kopka k výsledkům průzkumu mezi 1700 českými milionáři s disponibilním majetkem přes deset milionů korun.

Majetní Češi nejčastěji investují do dluhopisů (84 procent), následují akcie (69 procent), kde mezi oblíbenými byly v posledním roce například akcie ČEZ a BMW, a nemovitosti (38 procent).

Méně populární je nákup umění a investice do takzvaného venture kapitálu, tedy do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Roste také obliba investičních certifikátů, kam respondenti průzkumu loni investovali dvě miliardy korun, tedy o 356 procent více než v roce 2012. Překvapivě malý zájem mají o investice do 'jistých' komodit jako jsou zlato nebo půda.

České milionáře domácí burza neláká