Účetní chyba stála Bank of America čtyři miliardy

Akcionáři Bank of America (BoA) se chytili do pasti. Dvojka na americkém bankovním trhu léta nadsazovala údaj o svém kapitálu. Stalo se tak v důsledku účetní chyby, kterou postupem času přehlédli hned čtyři finanční ředitelé banky.

Co více, nesrovnalost neodhalili ani auditoři a ústav s nimi bez mrknutí oka regulátorů procházel zátěžovými testy americké centrální banky (Fed). Nesrovnalosti v účetnictví zjistila banka při přípravě své čtvrtletní zprávy a trhu je oznámila v pondělí.

Jde o čtyři miliardy dolarů, které hodlala banka letos vyplatit svým akcionářům. Investorské prémie se tak odkládají, neboť ústav musí regulátorům znovu dokázat, že výplata neohrozí kapitálovou pozici banky. Manko souvisí s chybným oceněním majetku dceřiné Merrill Lynch, kterou BoA na vrcholu krize v roce 2009 koupila. Gigant z Wall Street tak uváděl chybnou výši svého kapitálu už pátým rokem.

Šestá v řadě
Bank of America je letos šestou bankou, kterou FED přinutil omezit výplatu peněz akcionářům. V případě Citigroup centrální banka zamítla plán na zvýšení dividendy a zpětný odkup akcií za 6,4 miliardy dolarů. Neuspěla ani banka Zions Bancorp, která jako jediná neprošla březnovým zátěžovým testem. FED promluvil do rozdělení zisku i třem pobočkám evropských bank. RBS, HSBC a Banco Santander nesplnily kapitálové požadavky pro zahraniční banky na americkém území.

Banka letos chtěla zpětinásobit loňskou dividendu z jednoho na pět centů a za další miliardy volných dolarů nakoupit balík vlastních akcií. Nyní má banka 30 dní na to, aby Fedu předložila nový plán rozdělení kapitálu. „Než centrální banka oznámí, že k plánu nemá výhrady, nesmí Bank of America přistoupit k navýšení výplaty akcionářům,“ uvádí ve svém vyjádření Fed.

Ačkoli trh soudí, že akutní nedostatek kapitálu ústavu nehrozí, bankéři již avizovali, že na splnění dřívějších slibů se peníze zřejmě nenajdou. „Očekáváme, že navýšení dividendy i odkup akcií proběhnou v menším měřítku,“ zaznělo z Bank of America.

Podle všeho selhaly kontrolní mechanismy nejen v bance samotné. Chybu po léta nereflektoval nejen výbor vedení pro audit, ale ani externisté z PricewaterhouseCoopers, kteří bance rok co rok auditovali účetnictví. „Zdá se, že kontroly nezachytí zdaleka tolik, co bychom si mysleli,“ uvádí Mike Mayo, bankovní analytik firmy CLSA, pro list The Wall Street Journal.

Nesrovnalost v účetnictví BoA je vodou na mlýn kritikům zátěžových testů Fed. Těm je vyčítána nízko nastavená laťka a přílišná závislost na údajích poskytnutých samotnými bankami. Akcie Bank of America stihl po zprávě výprodej, titul oslabil o více než šest procent, což představuje nejsilnější jednodenní propad bankovní akcie od roku 2012.