UniCredit Bank v prvním pololetí zvýšila meziroční čistý zisk téměř o čtvrtinu

Budovy UniCredit Bank

Budovy UniCredit Bank Zdroj: Tomeš Michael / E15

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním pololetí letošního roku čistý zisk 5,3 miliardy korun (221 milionů eur), což je meziroční nárůst o 23 procent. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila mateřská společnost banky. Ostatní velké banky pololetní výsledky zatím nezveřejnily.

Objem vkladů UniCredit Bank stoupl letos meziročně o 20 procent na 564 miliard korun. Objem poskytnutých úvěrů se zvýšil o 10,8 procenta na 545 miliard korun, vyplývá z oznámení.

Čisté výnosy z poplatků a provizí banky podle něj vzrostly o 1,9 procenta na 7,65 miliardy korun, čisté úrokové výnosy klesly o 2,5 procenta na 3,12 miliardy korun. Čistý provozní zisk banky stoupl o 14,2 procenta na sedm miliard korun.

Vláda v souvislosti s energetickou krizí a růstem cen elektřiny a plynu rozhodla o tom, že na největší banky, mimo jiné UniCredit Bank, uvalí daň z mimořádných zisků, takzvanou windfall tax. Schválila ji jako šedesátiprocentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá podle návrhu rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent.

UniCredit Bank zahájila činnost na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky. UniCredit Bank má v Česku a na Slovensku více než 880 tisíc klientů.

Letos v květnu se UniCredit Bank stala první bankou na českém trhu, která umožnila klientům platit prostřednictvím čínské aplikace Alipay. Zákazníci UniCredit Bank tak mohou pomocí Alipay platit v tisících obchodů po Česku, které používají platební terminály této banky.