UniCredit v rekordní ztrátě přes 10 miliard eur, bude propouštět

UniCredit Bank

UniCredit Bank

Největší italská banka UniCredit utrpěla ve třetím čtvrtletí kvůli rekordním odpisům čistou ztrátu 10,6 miliardy eur (273 miliard Kč) a naplánovala výrazné propouštění. Společnost, která má významné aktivity i na českém trhu, rovněž oznámila plán navýšení kapitálu o 7,4 miliardy eur, jímž by se měla dostat na požadovanou úroveň kapitálové přiměřenosti.

Propad trhy šokoval - analytici oslovení agenturou Bloomberg totiž v průměru očekávali čistý zisk 7,4 milionu eur. Obchodování s akcie na milánské burze muselo být pozastaveno. Po obnovení obchodování se akcie UniCredit propadly téměř o 10 procent.

Do roku 2015 UniCredit sníží počet svých zaměstnanců v Itálii o zhruba 5200 a v rámci úsporných opatření zruší podle informovaných zdrojů svou londýnskou pobočku obchodování se západoevropskými akciemi.

Banka formálně spustila očekávanou lavinu navyšování kapitálu evropských bank, které budou do poloviny příštího roku potřebovat 106 miliard eur. Výbor ředitelů UniCredit schválil plán vydání nových akcií až za 7,5 miliardy eur.

Konkurence UniCreditu se nyní může octnout pod tlakem, aby rychle přišla se svými plány navýšení kapitálu, protože apetit investorů po akciích bank je limitován. Podle Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA) se UniCredit mezi italskými bankami potýká s největším nedostatkem kapitálu, a to 7,4 miliardy eur.

Po roce v čele banky UniCredit tak výkonný ředitel Federico Ghizzoni připravuje největší úpis akcií na Apeninském poloostrově za poslední více než dva roky. Pro současné akcionáře navíc UniCredit navrhuje reverzní split, což znamená, že za každých držených deset akcií dostanou jednu akcii novou. Součástí plánu na osekání nákladů je také rušení více než pěti tisíc pracovních míst a prodeji některých aktiv. Za letošní rok také banka nevyplatí žádnou dividendu.

Banka přitom ujistila, že po plánovaném navýšení kapitálu, které by mělo proběhnout do konce prvního čtvrtletí příštího roku, vzroste ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 z 8,74 procenta na konci září na 10,35 procenta – podle regulace Basel II. Měřeno novými pravidly Basel III se bude Tier 1 v roce 2012 držet nad devíti procenty.

Akcie UniCreditu se od ledna propadly o téměř polovinu, zatímco evropský průměr je pokles o 32 procent.