Unie si vyšlápla na bankéře. Příští rok jim omezí velikost odměn

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropská unie chystá regulaci bonusů pro bankéře. Odměny nebudou moci překročit výši jejich platu. Předběžně se na tom dohodli zástupci členských zemí sedmadvacítky a Evropský parlament (EP). Nová pravidla by měla vstoupit v platnost začátkem příštího roku.

Nová pravidla dají akcionářům bank možnost, aby limit pro bonusy zvýšili až na dvojnásobek základního platu bankéřů, ale odměnu musí akcionáři schválit většinou 75 procent, dříve stačilo 66 procent. Udělení větších bonusů, než je dvojnásobek platu, mají být regulací znemožněny.

„V tuto chvíli mi připadá nepředstavitelné, že bychom dohodnutý kompromis smetli ze stolu,“ řekl po maratonu jednání Michel Barnier, šéf unijní finanční služby. Dohodu, která bude součástí širší bankovní legislativy, musí ještě schválit většina členských zemí EU.

Evropští poslanci požadovali zákon, který v rámci paktu Basel III stanoví mantinely na variabilní odměňování bankéřů. Bonusová omezení přicházejí jako tlak na největší evropské banky. Bonusové stropy přicházejí zejména jako reakce na obchodní skandály.

„Poprvé v dějinách regulace finančního trhu EU stanovíme hranici pro bonusy bankéřů,“ uvedl v prohlášení rakouský zákonodárce EP Othmar Karas, který pomáhal dohodu zprostředkovat. „Máme všechny podstatné části dohody,“ potvrdil výsledky jednání unijní komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier.

Podle Reuters normu přivítá velká část evropské veřejnosti, která se na bankéře nejpozději od finanční krize v roce 2008 dívá velmi skepticky. Neúspěch naopak představuje pro britskou vládu, která se dlouho podobnému omezení snažila zabránit, i kvůli tomu, že ve finanční metropoli Londýně pracuje na 144 tisíc bankéřů a řada dalších v příbuzných profesích. Ještě dál chce jít v reformě bankovnictví Německo. Německý kabinet již dříve schválil návrh zákona, který mimo jiné umožňuje poslat do vězení bankéře, kteří přílišným riskováním ohrozí svou banku. Bankéři by poté mohli strávit až pět let za mřížemi. Zákon má rovněž přinutit některé banky oddělit rizikovější podnikání od ostatních aktivit.