USA chtějí po Citigroup přes 200 miliard kvůli hypotékám

akcie Citigroup

akcie Citigroup Zdroj: Yahoo Finance

Americké ministerstvo spravedlnosti požaduje po tamní bance Citigroup více než deset miliard dolarů (asi 203 miliard korun) v rámci urovnání sporu kvůli hypotečním cenným papírům, které banka prodávala před finanční krizí z roku 2008. S odvoláním na zdroj obeznámený s vyšetřováním o tom informovala agentura Bloomberg. Banka se ke zprávě odmítla vyjádřit.

Vyšetřovatelé prý na začátku tohoto měsíce jednání s bankou ukončili a nyní připravují žalobu. Ministerstvo spravedlnosti by ji podle zdroje mohlo podat už příští týden. Citigroup údajně za vyřešení záležitosti nabízela méně než čtyři miliardy dolarů.

Citigroup je jednou z nejméně osmi bank, které jsou v hledáčku ministerstvo spravedlnosti kvůli tomu, že údajně mylně informovaly o kvalitě dluhopisů krytých hypotékami.

Akcie Citigroup po zveřejnění zprávy odepisovaly skoro dvě procenta a pohybovaly se pod 47,50 USD:akcie Citigroupakcie Citigroup | Yahoo Finance

Papíry po pádu amerického hypotečního trhu ztratily většinu hodnoty, což investorům způsobilo značné ztráty, údajně v řádu desítek miliard dolarů.

Na konci března se na urovnání sporu kvůli hypotečním cenným papírům dohodla druhá největší banka v USA Bank of America, která v rámci dohody s úřady zaplatí 9,3 miliardy USD. V listopadu se na zaplacení rekordních 13 miliard dolarů kvůli rizikovým hypotečním cenným papírům prodaným před finanční krizí dohodla největší americká banka JPMorgan.