USA vyměřily bance BNP Paribas rekordní pokutu 177 miliard korun

BNP Paribas

BNP Paribas Zdroj: Laurent Vincenti, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Americké úřady vyměřily francouzské bance BNP Paribas rekordní pokutu ve výši 8,834 miliardy dolarů, tedy zhruba 177 miliard korun za porušování amerických sankcí vůči Súdánu, Íránu a Kubě. Banka už přiznala vinu a se zaplacením částky souhlasila.

Bankovní regulátor státu New York uvedl, že BNP Paribas v rámci dohody o urovnání sporu dočasně pozastaví část svých dolarových clearingových operací. Zastavení zúčtovacích transakcí převážně z ropných a plynových obchodů začne platit 1. ledna 2015 a bude trvat rok. Jde o bezprecedentní trest a není jasné, o kolik klientů kvůli tomu banka přijde.

V rámci urovnání sporu finanční dům opustí 13 osob, mimo jiné provozní ředitel Georges Chodron de Courcel. Newyorský prokurátor uvedl, že obviněními se má tento nebo příští týden zabývat federální soud na Manhattanu. Žalobce uvedl, že banka sankce porušovala dlouhodobě.

Přiznala vinu

Banka prostřednictvím svého právního zástupce u soudu přiznala, že se provinila falšováním záznamů o svých aktivitách a uzavíráním tajných dohod s cílem porušit sankce.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius očekávanou pokutu, jejíž udělení je součástí širšího vyšetřování porušování sankčních zákonů, už dříve označil za nepřiměřenou. Varoval, že pokuta by mohla ovlivnit jednání Evropské unie a Spojených států o vytvoření zóny volného obchodu.