V Česku je první fintech umožňující mezibankovní převody. BudgetBakers do léta připojí všechny banky

Komerční banka, pobočka U Průhonu

Komerční banka, pobočka U Průhonu Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Pražský fintechový start-up BudgetBakers přes své mobilní aplikace Wallet a Board začal umožňovat klasické bankovní platby. Díky spolupráci s Komerční bankou a prostřednictvím nové služby KB – Zaplaceno.cz tak uživatelé aplikací Wallet a Board mohou své finance nejen sledovat, ale také s nimi přímo nakládat. 

„Je to zásadní, až revoluční inovace, která bude mít vliv na celý svět fintechu i tradičních bankovních domů. Dle našich informací je BudgetBakers vůbec prvním fintechem v segmentu aplikací zaměřených na správu financí, které platbu umožňují,“ říká výkonný ředitel BudgetBakers Michal Kratochvíl.

Licencí, která fintechům umožňuje nabízet platební služby, už přitom disponuje například i česká Zonky. Ta ale zatím možnost placení ve svých aplikacích nenabízí. „Licenci už máme půl roku, ale kvůli nastaveným regulačním podmínkám je tato služba pro nebankovní společnosti velmi drahá. Důsledek toho je, že v ČR je zavádění této služby z našeho pohledu zatím jen velmi pomalé,“ připouští mluvčí Zonky Denisa Morgensteinová. 

BudgetBakers zatím spouští betaverzi, přičemž tuzemské banky do ní zapojuje postupně. „Začali jsme s klienty KB, rozvíjíme detaily a testujeme, jak jsou spokojení. Postupně do aplikace budeme připojovat finanční domy tak, abychom měli v červnu integrovány již všechny tuzemské banky,“ dodává Kratochvíl. 

Provádět úkony, které dříve směly jen banky, BudgetBakers umožnila loni schválená evropská směrnice PSD2. Ta má zpřístupnit klientská data fintechovým společnostem a zavést na trhu liberálnější a konkurenčnější prostředí.

Kritici však upozorňují, že velká část fintechů se nakonec spojila, nebo alespoň začala spolupracovat s bankami, kterým měla konkurovat. Například BudgetBakers svou novou službu nabízí ve spolupráci s Komerční bankou a sama licenci pro poskytování platebních služeb nemá. „Zažádat si o vlastní licenci umožňující platby jsme zvažovali, když ale přišla možnost spojit se se službou Komerční banky KB – Zaplaceno.cz, která má vlastní licenci a využívá ji primárně pro e-shopy, rozhodli jsme se toho využít,“ říká Kratochvíl s tím, že díky tomu může aplikace novou funkci nabídnout mnohem dříve.

Kooperaci s fintechem si pochvaluje i Komerční banka. „Díky BudgetBakers naše zaměření rozšiřujeme na mnohem širší spektrum partnerů, zaplatit by tak mohli nejen nakupující v e-shopech, ale také uživatelé internetových a mobilních služeb, pro které dosud žádné platební řešení neexistovalo,“ sdělil Jan Kubálek, manažer pro strategii retailového bankovnictví v Komerční bance.

Platební služba je testována a rozvíjena v České republice, Wallet a Board však fungují jako globální aplikace, a proto se bude možnost provádět platební příkazy rozšiřovat i do dalších zemí.