Revolut získal miliardy na další rozvoj

Revolut

Revolut Zdroj: profimedia.cz

David Pavliska, šéf české pobočky Revolutu
2
Fotogalerie

Výrazný impulz pro další rozvoj dostal známý britský fintech. Do Revolutu, jenž nabízí obdobu bankovních služeb, investoval americký fond TCV a stávající investoři pět set milionů amerických dolarů (přes 11,5 miliardy korun). Hodnota firmy, jež má pobočku i v Praze, tak rázem vzrostla na 5,5 miliardy dolarů (více než 128 miliard korun). Revolut založený v roce 2015 peníze použije na rozvoj na stávajících trzích a k rozšíření bankovních služeb v Evropě.

V budoucnu by se firma chtěla zaměřit také na oblast půjček pro firmy i fyzické osoby, na rozšíření spořicích účtů s vysokými úroky a bankovních služeb za hranice Velké Británie.

„Těšíme se, že budeme celý tým podporovat na jejich cestě, na jejímž konci bude Revolut jednou z největších finančních služeb na světě,“ řekl k investici hlavní partner TCV John Doran.

Nová investice byla dohodnuta v době, kdy poptávka po službách Revolutu vzrůstá. Revolut loni navýšil počet zákazníků o 169 procent a počet denních uživatelů o 380 procent. Obrat firmy v roce 2018 se zvýšil o 354 procent.

Předloni činily příjmy Revolutu 63 milionu dolarů (1,5 miliardy korun), meziročně byly více než čtyřikrát vyšší. Ztráta společnosti se však více než zdvojnásobila na téměř 33 milionu liber (necelou miliardu korun), napsal server Bloomberg. Počet zákazníků má dnes převyšovat deset milionů. Od svého vzniku v roce 2015 měl Revolut zpracovat více než miliardu transakcí v hodnotě vyšší než 130 miliard dolarů (více než tři biliony korun).

V roce 2018 Revolut založil pobočku i v Praze. V Česku má firma podle serveru CzechCrunch dvě stě tisíc uživatelů, na Slovensku padesát tisíc. „Chceme nabídnout služby bez poplatku a levněji než banky. Můžete mít účet v cizích měnách, které se dají okamžitě měnit za mezibankovní kurz bez poplatku,“ řekl deníku E15 šéf české pobočky Revolutu David Pavliska po vstupu na tuzemský trh.

„Český trh je velmi specifický, náročný. Má poměrně dobré bankovní služby, nicméně na Evropu je to stále drahé. Myslím si, že to je oblast, ve které můžeme velmi dobře konkurovat,“ řekl. Do nynějška získal Revolut na investicích celkem téměř dvacet miliard korun.