V Česku připadá 31 tisíc lidí na jeden pivovar. Nejméně ze zemí EU

Pivo - ilustrační foto

Pivo - ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

V České republice je ze zemí Evropské unie nejméně obyvatel na jeden pivovar. V ČR připadá na pivovar 31 333 lidí, druhé je Dánsko s 37 500 lidmi na pivovar. Následují Rakousko, Litva a Velká Británie. Česko si na žebříčku polepšilo, loni bylo v této statistice na třetím místě.

Údaje vyplývají z informací evropského svazu pivovarů a státních pivovarnických svazů, které porovnal měsíčník Pivo, Bier & Ale. Podle něj je v Česku nyní 336 pivovarů, podmínkou pro zařazení pivovaru do přehledu byl celní sklad, varna piva a skutečně uvařené pivo.

Světovou jedničkou v počtu obyvatel na pivovar je podle časopisu Švýcarsko s 16 592 lidmi. Důvodem je tamní povinná registrace a nízká spotřební daň. Často tu jde o mikropivovary, které ročně vyrobí pouze několik hektolitrů piva.

Pokud by došlo na součet skutečných průmyslových a restauračních pivovarů, ocitlo by se Švýcarsko až na konci první desítky evropských zemí.

Pivovary v Česku loni uvařily 19,65 milionu hektolitrů piva, což bylo o 2,3 procenta meziročně více. Zatímco domácí spotřeba stagnovala, vývoz vzrostl o osm procent. Celková spotřeba piva včetně nealkoholického loni činila 16,29 milionu hektolitrů. Každý obyvatel Česka tak stejně jako předloni vypil v průměru 144 litrů piva.

Turisté v Česku loni vypili 630 tisíc hektolitrů piva. Ze země se vyvezlo 3,65 milionu hektolitrů piva, předloni to bylo 3,39 milionu hl.