V Německu otevře první islámská banka. Značka: úroky zakázány!

Do sousedství lesklých mrakodrapů ve Frankfurtu s logy zavedených německých bank jako jsou Deutsche Bank, Commerzbank nebo Sparkasse se dere nový příchozí z islámského světa. Svojí centrálu tu chce otevřít turecká banka Kuveyt Türk s logem zlaté palmy na zeleném poli. Do Německa přináší nový princip banky, která funguje v rámci islámského práva šaríja.

To mimo jiné znamená, že banka musí obejít muslimské pravidlo, jež zakazuje účtování úroků, píše německý deník Financial Times Deutschland. Banka cílí především na muslimské obyvatele německých multietnických metropolí, jako je Berlín. Sídlit bude ve Frankfurtu.

Se založením banky pomáhá tureckému domu Kuveyt Türk prestižní kancelář Ernst & Young a právníci z Norton Rose. Pokud vše půjde podle plánu, formální náležitosti pro vznik banky by mohly být hotové už v říjnu, píší FTD.

Islámská banka fungující na principu šaríja se snaží obejít muslimské pravidlo psané v koránu, které zakazuje účtování úroků. Například při nákupu nemovitostí banka koupí dům sama a později ho prodá klientovi s příplatkem.

V Německu žije přes čtyři miliony muslimů, na které banka cílí. V Německu tato praxe dosud neexistovala, naopak ve Velké Británii je šariatské bankovnictví už dlouho zavedené.

Německý úřad BaFin, který udílí licence, se k založení islámského bankovnictví v zemi staví celkově pozitivně, klade si pouze jedinou podmínku - Kuveyt Türk bude muset splňovat stejná pravidla jako ostatní hráči.

Podle expertů se hlavní úskalí skrývá jinde než v udělení licence, totiž v daních. Islámská banka kupující například dům pro svého klienta a poté mu ho prodávající totiž musí platit dvojí daň. To by financování nákupu oproti konkurenci výrazně prodražilo. Je také otázkou, zda je v Německu vůbec po islámském bankovnictví poptávka.