V přetahované o britské bankéře zatím vede Frankfurt nad Paříží

Panorama Frankfurtu s Commerzbank Tower

Panorama Frankfurtu s Commerzbank Tower Zdroj: Mylius, Wikimedia Commons

Londýn, City
Londýn
Paříž
Paříž
5
Fotogalerie

Frankfurt nad Mohanem zatím vítězí v boji o tisíce pracovních míst v bankovním sektoru, která budou po odchodu Británie z Evropské unie přesunuta do nových center bank v EU. Německo si pro svou centrálu v EU, která jim má zajistit pokračující napojení na jednotný trh, vybraly Standard Chartered, Nomura Holdings a Daiwa Securities Group, píše agentura Bloomberg.

Podle zdrojů stejný krok zvažují také banky Citigroup, Goldman Sachs Group a Morgan Stanley. Zájem o bankéře z Británie má i Paříž. Největší nefrancouzskou bankou, která se rozhodla vybrat si pro evropskou centrálu konkurenční Paříž, je HSBC Holdings.

Podle hospodářského institutu Bruegel by Londýn po brexitu mohl přijít až o 10 tisíc pracovních míst v bankovnictví a 20 tisíc ve finančních službách a klienti by mohli přesunout z Británie až 1,8 bilionu eur (47 bilionů korun).

To bude mít velký negativní dopad na Británii, protože finance a s nimi související služby přinášejí zemi ročně 190 miliard liber (5,7 bilionu korun), což představuje 12 procent britské ekonomiky.