V USA zkrachovaly další dvě banky, letos jich už skončilo 76

Sun Security Bank of Ellington

Sun Security Bank of Ellington

Americké úřady uzavřely v uplynulém týdnu další dvě banky. Od počátku roku tak ve Spojených státech zkrachovalo 76 bank, většinou menších s majetkem nižším než miliarda dolarů. Uvedl to americký Federální úřad pro pojištění vkladů (FDIC).

Americké úřady v pátek uzavřely Sun Security Bank of Ellington, kterou převezme Great Southern Bank, a také RiverBank of Wyoming, jejíž vklady přejdou pod Central Bank of Stillwater. Sun Security Bank měla majetek zhruba 356 milionů dolarů (6,6 miliardy korun) a vklady 290,4 milionu dolarů, RiverBank zkrachovala s aktivy asi 417,4 milionu dolarů a vklady 379,3 milionu dolarů, napsala agentura Reuters.

Krachy bank se v USA v důsledku finanční krize a hospodářské recese výrazně rozšířily. Loni musela dát FDIC zavřít 157 bank, v roce 2009 jich bylo 140. Většinou už ale končí jen menší regionální instituce, velké banky se z finanční krize z let 2007 až 2009 zotavily rychleji.

Bankovní odvětví v USA jako celek v letošním druhém čtvrtletí zvýšilo zisk o 7,9 miliardy na 28,8 miliardy dolarů, oznámil FDIC v srpnu. Úřad očekává, že celkový počet bankrotů v americkém bankovním sektoru bude v letošním roce nižší než loni.