Velkou světovou banku poprvé povede žena. Novou šéfkou americké Citi bude Jane Fraserová

Jane Fraserová stane od února 2021 v čele globální bankovní skupiny Citi.

Jane Fraserová stane od února 2021 v čele globální bankovní skupiny Citi. Zdroj: Reuters

Bankovní kolos povede jako první bankovní skupinu na světě žena.
Dlouholetý šéf americké banky Citi Michael Corbat odejde v únoru 2021 do penze.
3
Fotogalerie

První ženou v čele globální bankovní skupiny se stane Jane Fraserová. Na místě generálního generálního ředitele americké Citi nahradí Michaela Corbata. Ten po 37 letech v bance a osmi letech v jejím čele odejde v únoru do penze. V čele velkých amerických bank byli dosud vždy jen muži. 

Jane Fraserová pochází ze Skotska. V Citi působí již 16 let. V současnosti řídí celosvětovou retailovou část banky sídlící v New Yorku na Wall Street. Na nejvyšší post ve skupině Fraserovou jmenovalo představenstvo Citi. 

„Náš finanční výkon se v posledních osmi letech před covidem stabilně a výrazně zvyšoval,“ shrnul své působení v čele Citi Michael Corbat. Když v roce 2012 nastoupil do čela banky, měla Citi čistý příjem sedm miliard dolarů. Loni to bylo téměř dvacet miliard dolarů. 

„Jsme přesvědčeni, že Jane je ta správná osoba, která bude stavět na Michaelových výkonech a posune Citi na další úroveň,“ uvedl John Dugan, předseda představenstva Citi. 

Americká Citi má byznys ve 160 zemích světa včetně České republiky. Skupina obsluhuje přibližně 200 milioů zákaznických účtů.