FOTOREPORTÁŽ E15: Podívejte se, jak se vyrábějí slavné klavíry Petrof

Výroba pianin a klavírů ve společnosti Petrof v Hradci Králové má 156 let dlouhou tradici. Na vzniku krásného a znělého nástroje se podílejí desítky pracovníků, kteří se starají o to, aby každý detail přispíval k dokonalému zvuku.

Výroba pianin a klavírů ve společnosti Petrof v Hradci Králové má 156 let dlouhou tradici. Na vzniku krásného a znělého nástroje se podílejí desítky pracovníků, kteří se starají o to, aby každý detail přispíval k dokonalému zvuku. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Základem nástrojů je dřevo. Pro rezonanční schopnosti dostává přednost především smrk, ale také buk či bříza. Používají se i drahé exotické dřeviny jako eben.
Dřevo musí být dokonale usušené, jeho zrání by rušilo zvukové vlastnosti nástroje.
Než se ke dřevu dostanou pracovníci továrny, zraje několik let venku.
Petrof dřevo nakupuje i dva roky předtím, než je začne opracovávat.
Továrna má vlastní sušárny, kde se dřevo zvenku ještě několik dní dosušuje, aby už materiál v nástroji nepracoval.
57
Fotogalerie

Miliardář Karel Komárek koupil od společnosti Petrof piana, které čínský zákazník odmítl převzít. Podívejte se do galerie a přečtěte si, jak unikátní klavíry a piana v rodinné továrně Petrof v Hradci Králové vznikají.

Český výrobce hudebních nástrojů Petrof vyrobí ročně až osm set klavírních křídel a zhruba 1200 pianin. Výroba jednoho nástroje může zabrat klidně i rok, až osmdesát procent výrobních postupů se totiž dělá ručně.

Vyučený truhlář Antonín Petrof v roce 1864 postavil v Hradci Králové svůj první klavír. Položil tak základ ke vzniku proslulé rodinné firmy. Umění vyrábět hudební nástroje se vyučil ve Vídni, kde řemeslo postupně vypiloval a nakonec i předstihl tamní výrobce. Jako první převedl továrnu na parní pohon a první také použil litinové rámy do konstrukce klavírů a pianin.

Firma vyhrávala jedno ocenění za druhým a ve dvacátých letech minulého století vyvážela nástroje do Japonska, Číny, Austrálie a Jižní Ameriky. Pak však komunisté továrnu v roce 1948 znárodnili. Rodina Petrofových se do vedení firmy vrátila až v roce 1991, když ji Jan Petrof odkoupil od státu zpět za cenu tíživých dluhů.

Víte, kolik má koncertní křídlo součástek? Proč se nemá sahat na struny? Z jakého stromu pochází rezonanční dřevo? A k čemu je hluková pauza? Podívejte se do galerie a v popiscích se dozvíte více:

Továrnu v roce 2000 předal své dceři Zuzaně Ceralové Petrofové, představitelce páté generace rodiny ve vedení společnosti. Podnik teď vyváží nástroje do více než 65 zemí, největším odběratelem je Čína. Firma pod vedením Petrofové čelila jednak finanční krizi před deseti lety, jednat současné koronavirové krizi, které společnost zaměřenou na export výrazně poškodily.

Jak ale Petrofová říká, na krize je firma se 156letou historií zvyklá. „Historie se opakuje, krize se opakují. Moji předci dělávali za krize železniční pražce, nábytek, využívala se dřevovýroba a lakovna. Můžeme se od nich poučit,“ řekla Petrofová v rozhovoru pro deník E15, kde popisuje, jak firma hodlá těžkým časům čelit.