Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Na rodiny s dětmi cílí hned několik změn a novinek. Společný jmenovatel: víc peněz do rodinných rozpočtů. S čím mohou rodiče v roce 2015 počítat?

Dopady některých změn jsou jednoznačné, nad jinými se zatím vznáší větší či menší otazník – pokud jde o snížení daně z přidané hodnoty u kojenecké výživy, bude záležet především na prodejcích, jak s cenami tohoto zboží naloží a jestli do nich snížení daně vůbec promítnou.

Porodné i na druhé dítě. A pro víc rodin

Jednou změn, se kterými mohou příští rok (budoucí) rodiče počítat, je čerpání porodného i na druhé dítě. Dosud se dávka vyplácí jen na první dítě – ve výši třinácti tisíc korun. Od příštího roku ji dostanete i na druhorozeného potomka, i když ve „snížené sazbě“ deset tisíc korun.

Navíc se rozšíří okruh rodin, které na porodné dosáhnou. Dnes jsou podmínkou pro vznik nároku na porodné opravdu hodně nízké příjmy. Ostatně – vyzkoušet si to můžete sami pro sebe v kalkulačce v boxu vpravo. Abyste mohli na porodné pomýšlet, nesměl čistý měsíční příjem vaší rodiny v uplynulém čtvrtletí přesahovat 2,4násobek životního minima. (Rodinou jsou zde myšleni i nesezdaní rodiče dítěte. Ať jste manželé, nebo partneři, vaše příjmy se pro účely tohoto výpočtu sčítají.)

Rodina ve složení matka, otec a čerstvě narozené dítě, která žije ve společné domácnosti, tedy nesmí mít (celkový) čistý měsíční příjem vyšší než 18 504 korun. U matky samoživitelky je hranice měsíčního příjmu stanovena na 11 712 korun. Pokud máte příjmy vyšší, na porodné nedosáhnete.

Od roku 2015 pravidla zmírňují – hranici nároku na porodné bude tvořit 2,7násobek životního minima.

Vyšší daňová sleva na druhé, třetí, čtvrté… dítě

Daňová sleva na dítě dnes dělá 1117 korun měsíčně – tedy 13 404 korun ročně. Za zaměstnance obvykle daňovou slevu uplatňuje každý měsíc zaměstnavatel. Podnikatelé a živnostníci ji uplatňují za celý rok, až když podávají daňové přiznání. Slevu na dítě ovšem mohou využívat pouze v případě, že neuplatňují výdaje paušálem.

Daňová sleva na první dítě zůstane beze změny. Daňová sleva na druhé dítě bude nově o dvě stě korun měsíčně vyšší (dosáhne 1317 korun), na třetí a každé další dítě pak dokonce o tři sta korun vyšší (1417 korun).

Nárok na slevu budou mít i nadále rodiče pouze za kalendářní měsíc, kdy dítě vyživují a žijí s ním ve společné domácnosti. Uplatnit ji smí vždy jen jeden z rodičů.

Dokončení čtěte na v sekci Důchody a dávky