Věřitelé Šlágr TV přihlásili pohledávky za 92 milionů korun

Karel Peterka, majitel Šlágr TV

Karel Peterka, majitel Šlágr TV Zdroj: Profimedia

Věřitelé Šlágr TV, která je v insolvenci, přihlásili pohledávky za 92,3 milionu korun. Firma má majetek v hodnotě 4,3 milionu korun. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Krajský soud poslal do konkurzu televizi loni v listopadu, insolvenční návrh na sebe podala sama televize. Kvůli sporu s firmami České radiokomunikace a Czech Digital Group není od půli loňského června schopná hradit své závazky. Podle insolvenčního rejstříku má zablokované účty.

Insolvenční správce Jan Zachariáš uvedl, že firma už nevyvíjí žádnou podnikatelskou činnost. Vypracoval soupis majetkové podstaty, který se bude dál doplňovat. „Do insolvenčního řízení se přihlásilo deset věřitelů a celková výše přihlášených pohledávek je 92,3 milionu korun,“ uvedl správce. Jedny z nejvyšších pohledávek za desítky milionů přihlásila firma Czech Digital Group.

Šlágr TV je, jak loni uvedla, dlouhodobě v nepříznivé ekonomické situaci. V roce 2020 se dostala do sporu s poskytovatelem elektronických komunikací, firmou České radiokomunikace, ohledně platnosti smluv. Nehradila tak v plné výši platby firmě Czech Digital Group, ta loni v srpnu omezila Šlágru vysílání televizních programů. Pouštěla jen černou obrazovku s nápisem Šlágr bez jakékoliv další informace. „To zcela odporuje obvyklé praxi, kdy při omezení vysílání je černá obrazovka buďto doplněna informací o přesunutí vysílání na jiný televizní kanál, anebo je z ní odstraněno vše týkající se předmětné televizní stanice,“ uvedla firma v insolvenčním návrhu.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Investoři, jak stojí v odůvodnění, upustili od spolupráce s televizí a nákupu reklamního času. Czech Digital Group podala již dříve na televizi insolvenční návrh, jejž soud loni v květnu zamítl. Navrhla také exekučně vymoci pohledávku 19,3 milionu korun. Televize má proto účty postižené exekucí a peníze, jež na nich má, jsou zablokované. Postup Czech Digital Group a Českých radiokomunikací označila televize za koordinovaný a šikanózní.

Krajský soud nařídil jednání, kde se přezkoumají přihlášené pohledávky, na 1. února. Ve stejný den by měla být i schůze věřitelů.

Šlágr TV je projekt vydavatelství firmy Česká Muzika. Natáčí a vysílá rozhovory, hudební klipy i koncerty. Sází na lidové písně, dechovou hudbu či trampské písničky. Jejím zakladatelem je hudebník Karel Peterka.

Hudební vydavatelství Česká Muzika, propojené s televizí Šlágr TV, mělo v roce 2020 tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 67,4 milionu korun. Meziročně klesly o necelých deset procent. Výnosy klesly zhruba o polovinu na 68,3 milionu. Firma předloni vykázala zisk po zdanění 10,5 milionu, zatímco v roce 2019 skončila ve ztrátě 10,1 milionu. Vyplývá to z účetní závěrky. Firma měla předloni 12 zaměstnanců.