Soud povolil reorganizaci Zootu. Věřitelé přijdou o více než půl miliardy

Zoot

Zoot Zdroj: Zoot

Zoot, ilustrační foto
Zoot
Zoot
Největší nezajištění věřitelé Zootu
5
Fotogalerie

Internetový obchod s módou Zoot může zahájit proces oddlužení. Městský soud v Praze firmě povolil reorganizaci poté, co doložila, že její plán záchrany firmy má podporu potřebné části věřitelů. Do Zootu má v rámci reorganizace vstoupit nový investor, společnosti Company New z investiční skupiny Natland.

Insolvenčním správcem soud jmenoval společnost Konreo a jmenoval prozatimní věřitelský výbor, ve kterém zasednou Natland Finance Investiční fond, JS Credit a BH Securities. O podpoře reorganizace Zootu budou ještě na začátku srpna hlasovat věřitelé. 

Zoot se v rámci restrukturalizace chce zbavit dluhu ve výši 752 milionů korun. Největší věřitel Zootu, skupina Natland, je jediným držitelem zajištěné pohledávky ve výši 108 milionů korun. Nezajištění věřitelé budou počítat obří odpisy pohledávek za internetovým obchodem, mezi nimi například Česká pošta, televize Nova nebo internetový gigant Google.

Poště dluží Zoot více než pět milionů korun, jde hlavně o dluhy vzniklé z doručování balíkových zásilek. „Co se týká reorganizace, tak je podstatné, zda platební morálka Zoot bude lepší, než bývala,“ uvádí mluvčí České pošty Matyáš Vitík s tím, že státní podnik dělá všechny kroky, aby dostal zpět peníze za poskytnuté služby. Televize Nova se nechtěla k navržené reorganizaci vyjadřovat. „Jedná se o interní záležitosti,“ reagoval na dotazy deníku E15 mluvčí Novy Martin Šnýdr.

Google na zaslané otázky neodpověděl. Oběma firmám přitom elektronický obchod nezaplatil za reklamu. Sám Zoot tvrdí, že získal potřebný počet věřitelů pro ozdravný plán. „Předjednánu máme podporu pro navrhovanou reorganizaci u všech skupin věřitelů – u zajištěných ze sta procent, u nezajištěných z více než padesáti procent, čímž splníme podmínky insolvenčního zákona,“ sdělil Karel Samec, mediální zástupce Zootu.

Podnik přitom dluží zhruba 752 milionů korun. Věřitelé mají podle představeného reorganizačního plánu na výběr ze dvou variant: buď plán schválí a dostanou zpět desetinu ze svých pohledávek, nebo ho neschválí a pak v rámci konkurzu nedostanou vůbec nic. Majetek Zootu totiž pokryje nejvýše pohledávku vůči zajištěnému věřiteli – společnosti Company New z investiční skupiny Natland – ve výši 108 milionů korun.

Celkem tak majitelé dluhopisů a nezajištění věřitelé přijdou o více než půl miliardy, pokud bude plán schválen. V opačném případě dosáhnou ztráty zhruba 644 milionů korun. 

Ozdravení firmy bude kromě odpisu dluhů spočívat v tom, že investiční skupina Natland ovládaná Tomášem Raškou vymění své zajištěné pohledávky vůči Zootu za akcie a zároveň zvýší kapitál firmy o čtyřicet milionů korun. Celkem to bude částka téměř 150 milionů korun. Natland, který je největším věřitelem Zootu, kromě toho poskytne na provoz e-shopu dalších 120 milionů korun.

Ze zmíněných čtyřiceti milionů korun se vyplatí nezajištění věřitelé. Držitelé dluhopisů obdrží rovněž necelou desetinu z investice, když dostanou nově vydané bondy. „Je to vysoko nad průměrem uspokojení věřitelů v České republice. Dlouhodobý průměr v insolvencích dosahuje jednotek procent,“ hodnotí nabídku Natlandu Lukáš Zrůst, insolvenční správce společnosti Zoot.