Vídeň: Dění v Rusku a na Ukrajině ohrožuje rakouské banky

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank Zdroj: rzb.at

Ukrajinská krize a propad ruské ekonomiky vážně ohrožují některé rakouské banky s velkou expozicí vůči tamním trhům. Upozorňuje na to tamní úřad pro dohled nad finančními trhy FMA.

„Ukrajina, Rusko, to je vážný problém,“ řekl jeden z ředitelů FMA Helmut Ettl. Jeho úřad bude situaci v obou zemích nadále sledovat, protože „Rusko je stěžejním zdrojem zisku pro jednu či dvě rakouské skupiny“.

Podle agentury Reuters se na příjmy z Ruska spoléhají především Raiffeisenbank International a Bank Austria patřící do skupiny UniCredit.

„Pokud se hospodářský vývoj v Rusku zhorší, musíme očekávat nárůst dalších rizik u našich velkých bank, které tam jsou aktivní, a že jejich zisky masivně spadnou,“ dodal druhý z šéfů FMA Klaus Kumpfmüller.

Pod tlak se na vídeňské burze dostaly hlavně akcie Raiffeisenbank International. Ty dnes klesly o téměř šest procent, více než kterýkoli jiný bankovní akciový titul v Evropě. Ukrajinská pobočka banky v prvním pololetí prodělala 34 milionů eur. V Rusku zatím Raiffeisenbank vydělává. V prvních šesti měsících letošního roku její provozní zisk posílil o 8,3 procenta na 337 milionů eur.

Ettl ale odmítl návrhy, že rakouské banky, které se dostanou do potíží, by se mohly spolehnout na státní podporu. „Myslím si, že vláda se shodne na tom nevyplácet žádnou další státní pomoc,“ řekl.