Visa získá zpět svou bývalou dceru Visa Europe, dá za ni až 21 miliard eur

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

Vydavatel platebních karet Visa Inc. koupí svou bývalou dceřinou společnost Visa Europe. Cena by při splnění určitých cílů měla činit až 21,2 miliardy eur (574,4 miliardy korun). Dohoda má dostat pod jednu střechu veškeré celosvětové operace firmy Visa a posílit její postavení v konkurenci s firmou MasterCard.

Podle dohody Visa zaplatí za Visa Europe 11,5 miliardy eur v hotovosti a pět miliard eur v prioritních akciích. Dalších 4,7 miliardy eur vyplatí Visa v případě, že za 16 čtvrtletí od dokončení dohody budou splněné stanovené cíle příjmů. Transakce by měla být dokončena ve fiskálním třetím čtvrtletí 2016, tedy za tři měsíce do konce června.

Mnoho let Visa a Visa Europe působily v rámci jedné organizace, Visa International Service Association. Vše se změnilo v roce 2007, kdy se operace Visa v USA staly veřejně obchodovanou společností a přestaly být družstvem vlastněným bankami. Další operace firmy Visa se sloučily do skupiny s názvem Visa Inc. a operace v Evropě zůstaly samostatné.

Visa zvýšila zisk o 41 procent

Visa Europe má s Visa licenční dohodu na vydávání karet. Vlastní ji družstvo evropských bank a skupina vydala více než 500 milionů karet. Loni zpracovala více než 16 miliard transakcí a její zisk stoupl o 29 procent na 219,5 milionu eur.

Firma Visa rovněž zveřejnila výsledky za poslední fiskální čtvrtletí loňského roku. Čistý zisk za tři měsíce do konce září stoupl o 41 procent na 1,51 miliardy dolarů (37,1 miliardy korun). Příjmy se zvýšily o 11 procent na 3,57 miliardy dolarů. Objem plateb stoupl o 12 procent a celkový počet zpracovaných transakcí o osm procent, napsaly agentury AP a Reuters.