Vklady v řeckých bankách klesly v květnu nejníže za skoro 11 let

Ilustrační foto z Řecka

Ilustrační foto z Řecka Zdroj: ctk/AP

Vklady v řeckých bankách klesly v květnu na 135,7 miliardy eur (3,7 bilionu korun), a dostaly se tak na nejnižší úroveň za skoro 11 let. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Evropská centrální banka (ECB). Vkladatelé si v květnu vybrali skoro 3,7 miliardy eur.

Pro řecké bankovní ústavy je v současnosti jedinou náhradou za odliv vkladů program nouzového financování (ELA). Rada guvernérů ECB se dnes znovu rozhodla nechat objem úvěrů v rámci tohoto programu beze změn, uvedl zdroj Reuters. Strop úvěrů pro řecké banky nyní činí zhruba 89 miliard eur. Na této úrovni zůstává dnes třetí den v řadě, napsal Reuters.

Představitelé Řecka a mezinárodní věřitelé zatím v posledních dnech usilovně jednají o podmínkách uvolnění dalších peněz pro Řecko. Finance Atény potřebují, do konce června je totiž čeká splátka Mezinárodnímu měnovému fondu. Neschopnost splácet by mohla vyústit až v odchod země z eurozóny. Průlom v jednáních po týdnech rozhovorů zatím nenastal.

Řecko má pět dní k odvrácení Grexitu, reformy musí přijmout, zní z Bruselu

Odchod Řecka z eurozóny, takzvaný Grexit, bude nevyhnutelný, pokud se Aténám a jejich mezinárodním věřitelům nepodaří v příštích pěti dnech najít řešení. Prohlásil to dnes eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost, Němec Günther Oettinger.

Řecký ministr financí Janis Varufakis pak řekl, že jeho země dělá všechno pro to, aby „zvláštním požadavkům“ věřitelů vyhověla. Nepřijme ale žádné řešení, které by považovala za nefunkční.