Vladimír Bezděk je prezidentem Asociace penzijních společností

Vladimír Bezděk

Vladimír Bezděk

Prezidium Asociace penzijních společností ČR (APSČR) zvolilo svým novým prezidentem generálního ředitele Penzijní společnosti České pojišťovny Vladimíra Bezděka (39). Ve funkci vystřídá generálního ředitele ČSOB Penzijní společnosti Karla Svobodu, který odchází ze společnosti i z asociace.

Vladimír Bezděk patří mezi odborníky na problematiku penzí. V minulosti vedl takzvanou Bezděkovu komisi zabývající se možností reformy českého důchodového systému. Tato komise zveřejnila v červnu 2005 závěrečnou zprávu, v níž politikům mimo jiné navrhla zvýšit důchodový věk a usnadnit možnost práce i po jeho dosažení.

V červnu 2010 vydal závěrečnou zprávu také Bezděkem vedený Poradní expertní sbor (PES) ministra financí a ministra práce a sociálních věcí. Podle ní by po roce 2050 celkový dluh nereformovaného penzijního systému v ČR přesáhl 50 procent a po roce 2065 dokonce 100 procent HDP. Tým proto vypracoval dvě varianty reformy systému.

Profil Vladimíra Bezděka
Vladimír Bezděk (38 let) zahájil svou profesní dráhu v roce 1997 v České národní bance. Za více než devět let působení v ČNB prošel několika útvary a pozicemi. V období 2004-2005 a rovněž v roce 2010 současně vedl expertní skupiny vlády ČR zabývající se přípravou penzijní reformy. V letech 2007 až 2010 působil jako generální ředitel a předseda představenstva v AEGON Česká republika. V září 2010 se stal šéfem Generali na Slovensku. Vladimír Bezděk vystudoval VŠE Praha a je zároveň absolventem ekonomie na University of Manchester. Je ženatý a má čtyři děti.

—————————————————————-

Analýza: Druhý pilíř a OSVČ. Kdy se vyplatí důchodové spoření?