Výměna dluhopisů maří plány na vznik největší banky v Řecku

Alpha Bank

Alpha Bank Zdroj: profimedia.cz

Řecká společnost Alpha Bank navrhne zrušení plánované fúze s domácím konkurentem Eurobank. Oznámila to dnes firma. Spojení by vytvořilo největší banku v Řecku a podle dřívějších údajů také v celé jihovýchodní Evropě.

Akcionáři obou bank fúzi schválili v polovině listopadu. Spojení mělo bankám pomoci čelit negativním dopadům dluhové krize, například odlivu vkladů a růstu špatných úvěrů.

Návrh na zrušení fúze je podle společnosti Alpha Bank reakcí na důsledky výměny řeckých státních dluhopisů. Ta způsobila obou bankám větší ztráty, než se předpokládalo. Alpha Bank se však v řeckých státních dluhopisech angažovala mnohem méně než Eurobank, napsala agentura Reuters.

„Správní rada společnosti Alpha Bank svolá valnou hromadu akcionářů, kde navrhne zrušení rozhodnutí o fúzi,“ uvedl mluvčí podniku. Eurobank se nicméně podle jednoho ze svých představitelů nadále domnívá, že fúze by byla přínosem. „Věříme, že tato dohoda má smysl a nabízí výrazné přínosy. Ale pokud ji Alpha nechce, nelze si sňatek vynutit,“ řekl představitel, který si nepřál být jmenován.