Výnosy Morgan Stanley zklamaly

Morgan Stanley

Morgan Stanley

Investiční banka Morgan Stanley své investory prezentací hospodářských výsledků za druhé čtvrtletí nepotěšila. S přihlédnutím k nemožnosti srovnat data s týmž obdobím loňského roku, vyhodnotil trh jako negativní především výnosy, které zaostaly za očekáváním.

Banka vykázala zisk 591 milionů dolarů, ve stejném období loňského roku byla ve ztrátě 1,19 miliardy dolarů. Zisk na akcii dosáhl 29 centů, což bylo v souladu s průměrným odhadem. Agentura Bloomberg však připomněla, že výsledek nelze s očekáváním analytiků srovnávat. Je totiž nutné odečíst čistě účetní zisky vzniklé přeceněním vlastních dluhopisů. Po očištění zisku o účetní vlivy by zisk činil jen šestnáct centů na akcii.

„Navzdory přetrvávající globální ekonomické nejistotě firmu aktivně směrujeme k úspěchu,“ uvedl generální ředitel banky James P. Gorman. Pozornost trhu se tak zaměřila na celkové výnosy banky Morgan Stanley, které zklamaly, když za první pololetí dosáhly 6,95 miliardy dolarů. O rok dříve činily 9,21 miliardy dolarů. Průměrné očekávání analytiků bylo 7,58 miliardy dolarů. Nejpřesnější byl potom nejpesimičtější analytik, který očekával výnosy 6,81 miliardy dolarů.

Z jednotlivých divizí byl pro Morgan Stanley nejbolestivější meziroční propad výnosů z obchodování o 48 procent. Výsledek navíc ostře kontrastuje s nárůstem této položky v hospodaření konkurenční Goldman Sachs.