Výprodej u KBC pokračuje, banka se zbaví slovinské dcery

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC se dohodla na prodeji svého zbývajícího podílu ve slovinském finančním ústavu Nova Ljubljanska banka (NLB). Za svých zhruba 22 procent akcií dostane od tamní vlády 2,77 milionu eur (asi 69,5 milionu korun). To je jedno euro za každou akcii.

KBC, která v Česku vlastní Československou a obchodní banku, se podílu ve slovinské bance zbavuje kvůli požadavkům evropských regulačních orgánů. S nimi se na tomto postupu dohodla v roce 2009. KBC tak nebude mít po prodeji podílu ve slovinské bance žádný vliv. Prodej podílu v NLB je jedním z posledních, které má belgická banka ještě uskutečnit.

KBC dostala za finanční krize v letech 2008 až 2009 státní pomoc kolem sedmi miliard eur. KBC uvedla, že prodej podílu v NLB bude mít na výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí negativní vliv asi 100 milionů eur. Dopady na výši kapitálu KBC ale budou zanedbatelné.

KBC ale musí ještě najít zájemce o podíly ve finančních ústavech Antwerp Diamond Bank, KBC Bank Deutschland a v srbské součásti KBC Banka. Ředitel KBC Johan Thijs uvedl, že prodej srbské součásti postupuje dobře, naopak s prodejem belgické a německé součásti má KBC problémy. Několik zájemců se ale prý už objevilo.

Před několika dny KBC uzavřela dohodu o prodeji své ruské banky Absolut. Z transakce, kterou ještě musí schválit regulační úřady, by měla získat 0,3 miliardy eur.