Vysoké platy bankéřů v ohrožení, evropský regulátor zpřísní pravidla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Řada politiků se domnívá, že vysoké odměny motivovaly bankéře k rizikovým obchodům, které dostaly některé významné evropské banky na pokraj kolapsu. Evropský bankovní regulátor proto hodlá zpřísnit pravidla pro platy bankéřů na vysokých postech, přičemž revize regulí má vstoupit v platnost od začátku příštího roku.

Studie Evropského bankovního úřadu (EBA) totiž ukázala, že finanční instituce napříč 28 státy Unie se v uplatňování těchto mzdových pravidel výrazně liší a banky mohou omezení pro výši odměn špičkových bankéřů obcházet.

Brusel zavedl omezení na platy bankéřů, kteří vydělávají nejméně milion eur ročně (přes 27 milionů korun), po finanční krizi z let 2007 až 2009, během níž několik finančních institucí pomohly zachránit peníze daňových poplatníků.

Bonusy nepřevýší základní plat

V současnosti musí být 40 až 60 procent bonusu rozloženo do období tří až pěti let s možností tyto peníze odebrat, kdyby se mezitím přišlo na pochybení. Od začátku příštího roku přitom vyplácené bonusy nebudou smět být vyšší než základní plat nebo jeho dvojnásobek, pokud to však schválí akcionáři. Týkat se to bude bankéřů, kteří vydělávají přes půl milionu eur ročně.

EBA podle agentury Reuters nicméně podrobněji nesdělila, jak regule upraví. Pravděpodobně ale zpřísní dohled a přijde s novými podrobnostmi k tomu, jak by se tato pravidla měla uplatňovat.

Desetiprocentní pokles

Aktuální zpráva úřadu EBA ukázala, že odměna špičkových pracovníků bank v roce 2012 průměrně dosahovala 187 441 eur a základní plat 172 379 eur. Průměrná celková mzda, tedy 359 820 eur, byla o desetinu nižší než v roce 2010. Základní plat totiž od té doby vzrostl o necelou třetinu, odměny ale zhruba stejně klesly.

Mnoho bankéřů regulím uniká

Úřad EBA také sdělil, že jsou velké rozdíly mezi bankami z hlediska zadržované části bonusů a počtu bankéřů, na které se tato omezení vztahují. Jenom 54 procent pracovníků vydělávajících přes milion eur prý spadá do kategorie top bankéřů, což znamená, že mnoho jich regulím na výši mezd nadále uniká.

Některé firmy podle EBA vyplácejí zvláštní příspěvky na základě pozice nebo role daných pracovníků, a to jako fixní částku připojenou k základnímu platu. Někteří tvrdí, že tyto příspěvky mají zmírnit dopad nového omezení bonusů.