Wall Street má za sebou turbulentní měsíc

banky, USA, Wall Street

banky, USA, Wall Street Zdroj: profimedia.cz

Od našeho zpravodaje Newyorská burza dnes po včerejším svátku, kdy se neobchodovalo, vstoupí do nového měsíce. Investoři by na nervózní srpen, který nakonec skončil ztrátou 4,4 procenta na hlavním indexu Dow Jones, nejraději zapomněli. Vyhlídky ale nejsou nejlepší.

Srpen začal velmi slibně, když se index dostal na rekordní maxima, nakonec však skončil největší letošní ztrátou. Nervozita investorů se projevila růstem cen ropy na dvouapůlletá maxima a výnosy desetiletých amerických vládních dluhopisů se vydaly na cestu ke třem procentům a měsíc zakončily na 2,75 procenta.

To se ve Spojených státech rychle přenáší do úročení hypotečních úvěrů, které u oblíbených třicetiletých fixací vzrostly během půl roku ze 3,5 na současných průměrných 4,6 procenta. Odborníci varují, že pokud nezačne ekonomika slušně růst, mohlo by to opět poslat do krize oživující realitní trh, protože hypoteční úvěry budou pro potenciální kupce příliš drahé. Kdo si při dnešních sazbách může dovolit hypotéku ve výši 265 tisíc dolarů, si v případě, že úrok u třicetiletých fixací dosáhne šesti procent, bude moci půjčit jen 225 tisíc dolarů.

Podle mnohých bude mizerie a nejistota na Wall Street pokračovat i v následujících týdnech a měsících, a to ze tří hlavních důvodů. Americká centrální banka se chystá ukončit éru lití levných peněz do ekonomiky, očekává se vojenský zásah v Sýrii a politici ve Washingtonu se připravují na další kolo bojů o dluhový strop.

„Máme tu několik věcí, na které musíme soustředit pozornost,“ sdělil ve zprávě klientům Rob Haworth, investiční stratég U. S. Bank Wealth Management. Ujistil je, že věří akciím průmyslových podniků kvůli oživení na obou stranách Atlantiku, akciím bank kvůli zlepšující se kvalitě úvěrových portfolií a americkým titulům ze sektoru zdravotnictví kvůli nové legislativě Obamovy administrativy ohledně zdravotní péče.

Martin Kujal: Zdravá dávka pesimismu