Wall Street ostrouhá. Čínský Alibaba si pro úpis roku vybral Hongkong

Jack Ma

Jack Ma Zdroj: alibaba.com

Čínský online obchod Alibaba, který letos chystá primární úpis akcií, si pro svůj dlouho očekávaný debut vybral burzu v Hongkongu. Informoval o tom britský deník Financial Times. Pro americké akciové trhy je to zklamání – úpis Alibaba má být největší událostí roku.

Alibaba je největší internetový obchod v Číně. Očekává se, že hodnota jeho úpisu by mohla dosáhnout 60 až 70 miliard dolarů. Firma prý ještě nerozhodla o místu pro své IPO, ale podle zdrojů FT je americký úpis mimo hru.

„Nic není definitivní a je to celé velmi tajné, ale zároveň všechno naznačuje tomu, že se chystají do Hongkongu,“ řekl deníku jeden bankéř. Jedním z hlavních důvodů, proč chce čínský e-shop obejít Wall Street a spol., jsou úřední pravidla, které by v USA musel splňovat. Podle jednoho bankéře je to také otázka hrdosti – čínská firma neposkytne americkým regulátorům své citlivé informace.

Alibaba už dříve upsal jednu svojí B2B větev na burze v Hongkongu, pak ji však znovu stáhl. Měla to být příprava na celofiremní IPO.

Bankéři a analytici očekávali, že firma podnikne přinejmenším dvojí úpis, jeden v Hongkongu a druhý v USA, kde je trh mnohem větší a také počet investorů výrazně převyšuje asijskou burzu. Technologickým firmám se tu navíc dobře daří. Lidé z Alibaba jsou ale zřejmě přesvědčení, že investoři zajímající se o technologické firmy jsou natolik kosmopolitní, že mohou nakupovat akcie i v Asii.