Z Cetelemu bude banka, spojí se s mateřskou BNP Paribas

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Na tuzemský bankovní trh vstoupí největší francouzská bankovní skupina BNP Paribas prostřednictvím fúze s dceřinou firmou Cetelem. Ta je největší úvěrovou společností v Česku. Stejný proces chystá skupina BNP Paribas i na Slovensku, napsal server iHNed.cz.

„Celý projekt přeshraniční fúze české nebankovní společnosti Cetelem se svou mateřskou společností BNP Paribas Personal Finance připravovala francouzská strana za dozoru svého regulátora. Projekt probíhá již od minulého roku a měl by být završen k 1. červnu 2015,“ sdělila Česká národní banka. Ta přitom nevyslovuje souhlas se záměrem francouzské banky, přijme jej od francouzského regulátora.

„Spojení s Cetelemem proběhne do konce června. Nová banka se bude držet naší specializace, kterou jsou hlavně úvěry a pojištění s tím související. Zaznamenáváme ale také poptávku klientů i po běžných a spořicích účtech a je to něco, s čím v následujících letech počítáme,“ řekl v rozhovoru pro iHNed.cz místopředseda představenstva Cetelem ČR Emmanuel Bourg. Podle něho nová banka bude na veřejnosti dále vystupovat pod značkou Cetelem.

BNP Paribas bude moci využít silnou pozici Cetelemu, jenž umožňuje půjčky ve více než 4000 kamenných a internetových obchodech, vydal přes milion kreditních karet a půjčuje přes internet. Naopak jí ale zatím bude chybět klasická pobočková síť, kterou Češi navzdory boomu on-line bankovních služeb po finančních institucích stále v průzkumech vyžadují.

Lídr českého trhu

Cetelem je největší nebankovní poskytovatel úvěrových produktů na českém trhu se specializací na půjčky a spotřebitelské úvěry. Mezi jeho hlavní konkurenty patří například společnosti Home Credit, Cofidis, Essox a Profi Credit. Za celý rok 2014 výsledky zatím nezveřejnila, loni v prvním pololetí půjčila klientům 5,8 miliardy korun, což je o 11 procent meziročně více.

Firma byla založena v roce 1996 a svou obchodní aktivitu zahájila o rok později. Je dceřinou společností francouzské banky BNP Paribas Personal Finance, která patří k vedoucím evropským společnostem na trhu finančních služeb a působí v 25 zemích po celém světě. BNP Paribas Personal Finance je součástí finanční skupiny BNP Paribas.