Z KBC, belgické matky ČSOB, loni odtékaly vklady

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Yves Logghe

Belgické bankovní ústavy KBC a Dexia Bank Belgium zaznamenaly v loňském roce zřetelný odliv vkladů. Je to zčásti znamení poklesu důvěry v tyto banky, protože z ostatních belgických bank vklady nemizely, napsal místní list De Tijd.

Z KBC, která je vlastníkem tuzemské Československé obchodní banky (ČSOB), vkladatelé loni v čistém vyjádření stáhli 1,4 miliardy eur (35,7 miliardy korun), což představuje 4,1 procenta jejích vkladů. Z belgické části Dexie, kterou belgická vláda loni kvůli potížím francouzsko-belgicko-lucemburské skupiny zestátnila, odplynulo 10,4 procenta všech vkladů.

Část vkladů se podle listu přesunula do belgických vládních dluhopisů. Belgická vláda vydala v prosinci úspěšnou emisi dluhopisů pro drobné investory v objemu 5,7 miliardy eur a většinu nákupů financovaly úspory střadatelů.

Stahování vkladů od KBC a Dexie srovnává list s pozitivním vývojem u jiných místních bank. Vklady u BNP Paribas Fortis zůstaly loni zhruba beze změny, zatímco vklady u ING Belgium vzrostly o 8,5 procenta. Zvýšily se i depozita u menších hráčů na belgickém trhu jako Rabobank a Deutsche Bank.