Z řeckých bank mizí denně půl miliardy eur, podle Atén je vše pod kontrolou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Odliv vkladů z řeckých bank je "pod kontrolou" a řecká centrální banka je odhodlána chránit tamní bankovní systém. Řekl to guvernér centrální banky Jannis Sturnaras. Podle zdrojů agentury Reuters z řeckých bankovních kruhů odtéká nyní z řeckých bank 300 milionů až 500 milionů eur (až 13,7 miliardy korun) denně.

„Jsme tady, abychom zabránili jakýmkoli nehodám,“ řekl Sturnaras novinářům po schůzce s místopředsedou vlády Jannisem Dragasakisem. Ten prohlásil, že vláda udělá „všechno, co bude v její moci“, aby ochránila a posílila finanční stabilitu země. Zároveň poznamenal, že doufá v dosažení dohody o prodloužení pomoci Řecku na páteční schůzce s finančními činiteli eurozóny.

Americká banka JP Morgan na počátku týdne odhadla, že řecké komerční banky ztrácejí na vkladech týdně kolem dvou miliard eur a pokud bude tento trend pokračovat, do 14 dní jim dojde možnost získávat od centrálních bank Řecka a eurozóny nové refinanční úvěry. Budoucí přístup řeckých bank k finanční likviditě je přitom podmíněn výsledkem jednání mezi řeckou vládou a věřiteli.

Banky ztratily 21 miliard eur

Letos přišly řecké banky podle JP Morgan o 21 miliard eur. Z toho 17 miliard eur odteklo před parlamentními volbami, které se konaly 25. ledna a v nichž jasně zvítězila radikálně levicová strana Syriza. Ta odmítá podmínky dosavadního záchranného programu.

Evropská centrální banka (ECB) ve středu rozhodla o mírném zvýšení částky, kterou v rámci programu nouzového financování může poskytnout řeckým bankám. Nově budou mít banky k dispozici 68,3 miliardy eur, což je o 3,3 miliardy eur víc než dosud. Částka je výrazně nižší, než jakou požadovala řecká centrální banka, která podle zdrojů chtěla program zvýšit o téměř deset miliard eur.

Řecko oficiálně požádalo země platící eurem o šestiměsíční prodloužení finanční pomoci, avšak bez závazků úsporných opatření. Německá vláda žádost Řecka odmítla s tím, že návrh neodpovídá kritériím dohodnutým v pondělí na jednání euroskupiny. Evropská komise naopak krok Atén opatrně přivítala. O žádosti Řecka bude jednat v pátek euroskupina.

Petr Dufek: Řecko a evropský morální hazard