Zahájení růstu amerických úrokových sazeb je ve hvězdách

Sídlo amerického FEDu v Eccles Building ve Washingtonu

Sídlo amerického FEDu v Eccles Building ve Washingtonu Zdroj: CC BY-SA 3.0 AgnosticPreachersKid via Wikimedia

Kvůli klesajícím cenám ropy a nízké inflaci je načasování zvyšování základní úrokové sazby americkým Fedem ve hvězdách. Zatím stále platí plán začít s tím po Novém roce. „První růst sazeb čekáme v červnu roku 2015, nezaměstnanost rychle klesá a ekonomika slušně roste. To znamená, že nulové sazby začínají být stále méně přijatelné,“ myslí si Rob Wood z Berenberg Bank.

„Sazby takzvaných federálních fondů podle nás na konci příštího roku dosáhnou jednoho procenta a na konci roku 2016 2,25 procenta, což je stále hluboko pod dlouhodobou neutrální sazbou,“ dodal Wood pro agenturu Bloomberg. Ještě před pár měsíci se mluvilo o jaře příštího roku anebo alespoň o jeho první polovině.

K ledu musí zvyšování sazeb na čas poslat i britští centrální bankéři. Na začátku léta guvernér Bank of England Mark Carney upozornil, že banka bude možná muset zvýšit úrokové sazby ještě před Vánoci. Do hry ale vstoupila zlevňující ropa, nízká inflace a nulový růst mezd. Navíc se očekává, že ekonomická stagnace v eurozóně zpomalí oživení na ostrovech. Ekonomové nečekají růst sazeb na britských ostrovech dříve než na konci roku 2015 anebo možná až v roce 2016.